
Ik wil niet in een bubbel zitten waar iedereen het met elkaar eens is
Marcel Elzerman, Tynaarlo
Marcel Elzerman
Gemeente Tynaarlo
Raadslid sinds: maart 2022
Partij: Leefbaar Tynaarlo
Hoofdberoep: Casemanager Zedenzaken en Levensdelicten Slachtofferhulp Nederland
LinkedIn, X
Wat was jouw drijfveer om raadslid te worden?
Ik heb een sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel en kan slecht tegen onrecht, wat maakt dat ik bijna altijd voor de underdog kies. Als micro-activist vind ik het te makkelijk enkel aan de zijlijn te roepen. Dit heeft mij naar de lokale politiek gedreven.
Maar welke partij dan? Als zwevende kiezer geloof ik niet in links-rechts denken. Zeker niet in ons huidige sociaal-maatschappelijke klimaat, waar elke tegenstelling ons verder uit elkaar drijft. Ik geloof wel in sociaal en dichtbij. Leefbaar Tynaarlo werd het dus. Overigens één van de oudste “Leefbaren”.
Ervaar je werkplezier in het raadslidmaatschap?
Absoluut. Vooral de diversiteit. Mijn kennis ligt vooral binnen het sociaal domein; toch denk ik graag domeinoverstijgend. Maatschappelijk vastgoed en woningbouw bijvoorbeeld. Inzoomend gaat het hier ook over dorpshuizen of sociale huurwoningen. Dan zijn de bakstenen niet leidend, maar juist de inhoud.
Ook ben ik afgevaardigde voor onze gemeenteraad in het “regioberaad NijBegun”. Aardbevingen houden zich niet aan gemeente- en provinciegrenzen. Het inlossen van de ereschuld mag dat dus ook niet doen. Het is goed dat Tynaarlo hier aangehaakt is. Al maak ik mij wel zorgen over de democratische legitimering van de besteding van de beschikbare gelden.
Dat alles kost best veel tijd; 16 tot 20 uur per week zeker. Maar ik zie het als hobby. En als je een leuke hobby hebt, heb je sowieso plezier.
Op welke manier word je ondersteund in jouw raadswerk?
Boven alles mijn gezin. Zonder hun steun kan en wil ik mijn rol als raadslid niet invullen zoals ik dat nu doe. Daarnaast hebben wij een relatief grote fractie bestaande uit mooie mensen met diverse achtergronden. In de vele overleggen, belletjes en appjes wordt ieder standpunt van alle kanten belicht. Ik heb dat ook nodig. Het helpt mij te komen tot de beste keuze. Ik wil niet in een bubbel zitten waar iedereen het met elkaar eens is.
Wat doet jouw raad om de omgangsvormen aangenaam te houden?
“Typisch Tynaarlo”. Het kan er zeker pittig aan toe gaan, waarbij het ook op de persoon gespeeld wordt. Iedereen spreekt zich hiertegen uit; toch lukt het ons niet dit te veranderen. Wij zijn net overgestapt op een commissievergaderstructuur; in de hoop de vergadersfeer te verbeteren. Ik geloof persoonlijk niet dat een structuurwijziging de sfeer verandert. Niet zolang mensen op “macht” blijven debatteren.
En over macht gesproken: “hoogste macht" als synoniem voor de gemeenteraad snap ik nooit. Door dit zo te benoemen, ga je juíst op de stoel van macht zitten. Gesprekken vanuit macht drijven mensen uit elkaar in plaats van dat het verbindt. Lokale democratie is een samenspel tussen college, ambtenaren, inwoners, journalisten en raadsleden. Ieder met haar eigen rol; (be)sturen, kaderstellen, vertegenwoordigen, toezicht houden of verantwoorden. Het één kan niet zonder het ander. Het is nooit enkel de raad die bepaalt; we hebben elkaar nodig. Als wij hier naar handelen volgt er vanzelf een aangename(re) omgangsvorm. En dus een betere besluitvorming.
Op welke manier houdt jouw raad grip op regionale samenwerking?
Dubbel: Als kleine gemeente ontkom je er qua uitvoering en betaalbaarheid niet aan zaken samen op te pakken. Wij hebben gelukkig een goedlopende intergemeentelijke werkgroep voor GR’en uit alle deelnemende gemeentes. Gevolg is wel dat je als (individuele) gemeenteraad bijna buitenspel staat. Bijsturing is nagenoeg niet mogelijk omdat je ook de stem van andere gemeenteraden nodig hebt.
Hoe geeft jouw gemeente invulling aan burgerparticipatie?
Participatie is voor mij een van de meest ingewikkelde thema’s. Wanneer doe je het goed? Nooit, lijkt het tegenwoordig wel. Participatie wordt meer misbruikt dan constructief ingezet. Ben je tegen iets, dan is er te weinig geparticipeerd. Doe je het uitvoerig, dan is het weer te duur of leidt het tot besluiteloosheid.
Daarmee blijf ik bij mijn belangrijkste rol als raadslid; Volksvertegenwoordiger. Wij zijn door inwoners gekozen om besluiten te nemen. Laten we dat dan ook doen. Niet verschuilen achter het containerbegrip participatie. Luister naar voor- en tegenstanders. Hoor de sentimenten, maar ook: leg het eerlijke verhaal uit!
Hoe kan de gemeenteraad krachtiger en relevanter worden gemaakt?
Tynaarlo heeft inmiddels 35.013 inwoners en daarmee twee extra zetels na de komende verkiezingen. Figuurlijk krachtiger, maar of dat automatisch ook relevanter betekent, moet de praktijk uitwijzen. Het uitgangspunt “zonder last” is belangrijk. Vrij van fractie-, coalitie- of oppositiedwang. Dat gun ik meer raadsleden.
Wat een raad echt relevant -en dus krachtig- maakt is dat inwoners van alle geledingen politiek actief worden. De gemeenteraad is dan een echte weerspiegeling van de samenleving.
Heb je kunnen bereiken in deze raadsperiode wat je voor ogen had?
Meer dan! Ons coalitieakkoord is al voor 80% uitgevoerd. Daarbuiten ben ik trots op mijn persoonlijke initiatieven: de sluiting van twee consultatiebureaus teruggedraaid; de garantieprijs voor oud papier verhoogd waarmee de (inzamelende) vrijwilligers activiteiten kunnen organiseren; het dorp Donderen heeft een bushalte gekregen; medisch afval kan gratis aangeboden worden en “Orange the World” krijgt jaarlijks aandacht. Mijn grootste succes is wel de sluiting van een overlastgevende en malafide zorgboerderij (De Zorg van Toen).
Heb je voornemens om je in 2026 weer verkiesbaar te stellen?
Absoluut! Het raadswerk geeft mij veel energie. Daar ben ik nog lang niet klaar mee!
Er wordt weleens gevraagd of ik wethouder wil worden. Maar daar gaan de gemeenteraadsverkiezingen niet over. Het zou betekenen dat ik mijn huidige, allermooiste, baan moet opgeven. Daarnaast heeft een goed wethouder enkele eigenschappen die ik niet heb; of wíl hebben. Die kans is dus klein, maar…er wordt over gesproken. Mijn naam wordt genoemd.
Wat is een tip die je andere raadsleden zou willen meegeven?
Ongevraagd advies geven druist in tegen mijn natuur en zal ik dan ook niet doen. Raadslid zijn is geen trucje wat je moet willen kopiëren. Blijf trouw aan jezelf. Vergeet nooit waarvoor je in de raad zit. Je bent volksvertegenwoordiger. Je vertegenwoordigt de inwoners; nooit jezelf!