
Kennis is macht, maar ook keuzes durven maken is belangrijk.
Sandra de Jong-Snip, Smallingerland
Sandra de Jong-Snip
Gemeente Smallingerland
Raadslid sinds: 2010
Partij: ELP
Hoofdberoep: TH Operator
LinkedIn
Instagram
Waarom ben je raadslid geworden?
Mijn ergernis over scheef liggende stoeptegels in de wijk was de aanleiding. Persoonlijk ben ik niet iemand die klaagt, maar iemand die actie onderneemt. Dus toen de vraag opkwam wie verantwoordelijk is voor de stoep en waar je moet zijn, kwam ik via die route bij de gemeente terecht en uiteindelijk bij de gemeenteraad. In 2009 heb ik me aangemeld bij een politieke partij. Als je betrokken en actief bent, kan het snel gaan en sta je zomaar op de verkiezingslijst.
De gemeenteraad is het hoogste politieke orgaan. Beleef je dat ook zo?
Ja, als raad stel je de kaders vast en beslis je wat er in je eigen gemeente gaat gebeuren, hoeveel dat mag kosten en controleer je of het goed gaat. Maar… vaak genoeg zijn de plannen die langskomen al door de coalitiepartijen besproken, waardoor er weinig ruimte is om bij te sturen. Dualisme klinkt mooi, maar werkt nog niet altijd of blijft gevoelig.
Wat is volgens jou nodig om de gemeenteraad krachtiger en relevanter te maken?
Door de raad vooraf mee te nemen bij de ontwikkeling van nieuw beleid en meerdere keuzes te geven, zodat de gemeenteraad ook eigenaar wordt van het proces en de uitkomst van de keuze.
Wat voor type volksvertegenwoordiger ben jij?
Ik houd er niet van om in hokjes gestopt te worden, dus ik ben van alle vijf de types wel wat! De basis is en blijft het beste voor Smallingerland vanuit de partij en samen met de inwoners. In de debatten moet het gaan om inhoud en dan is constructief samenwerken van belang. Soms is het nodig om voet bij stuk te houden en op een ander moment juist de verbinding te zoeken. Ik denk dat ik het meest schakel tussen de partijpoliticus en de bestuurder. Belangrijk voor mij is eerlijk zijn tegen de inwoners en de juiste verwachtingen scheppen. Nee is ook een antwoord.
Stelling: ieder raadslid moet in de raads- en commissievergadering kunnen zeggen wat hij/zij wil. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?
Zeker, zolang het maar over het onderwerp gaat en respectvol blijft. Bij voorkeur moet het debat zich richten op de inhoud en niet op de persoon.
Hoe houd je grip (of verwacht je grip te houden) op de enorme stukken- en informatiestroom van het college?
Kennis is macht, maar ook keuzes durven maken is belangrijk. Wat is “nice to know” en wat is “need to know”? Je hoeft en kunt niet alles tot in de puntjes uitwerken. Bij grotere fracties is een goede verdeling onderling over wie waar woordvoerder van is en elkaar daarin vertrouwen essentieel. Voor kleinere fracties kan dat zeker lastiger zijn.
Wat heeft je raad ondernomen om meer grip op regionale samenwerkingsverbanden (met bijvoorbeeld andere gemeenten) en/of verbonden partijen en maatschappelijke organisaties te krijgen? Of is verbetering noodzakelijk?
Weinig, en we zijn ons ervan bewust dat het lastig is om grip te krijgen op de Gemeenschappelijke Regelingen. De onderlinge samenwerking tussen de verschillende gemeenten is een uitdaging en er is nog niet concreet iets voor bedacht. Helaas zijn sommige GR’en verplicht en is er weinig keuze.
Elke gemeente geeft op zijn eigen manier invulling aan burgerparticipatie. Kun je het beste voorbeeld uit je gemeente geven?
Burgerparticipatie is van groot belang en wij als raad zijn nog op zoek naar de juiste kaders en manieren die bij onze gemeente passen. Een werkgroep vanuit de raad is hier dan ook mee bezig. Een goed participatieproces is belangrijk, maar zeker niet altijd makkelijk. Bij Oudega aan het water is dat wel gelukt, met veel overleg en informatiebijeenkomsten met de omgeving en belanghebbenden. Luisteren naar bezwaren en komen met alternatieve oplossingen.
Stelling: de voorzitter van de gemeenteraad is en moet de burgemeester blijven. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?
Voor mij is het een vanzelfsprekendheid, maar eerlijk gezegd heb ik er nooit over nagedacht dat het anders zou kunnen of wenselijk zou zijn.
Hoe ervaar je de ondersteuning door de griffie en waarom trekt jouw gemeenteraad geen extra budget uit voor een ruimere ondersteuning door de griffie?
De ondersteuning van onze griffie is voortreffelijk en ze staan altijd voor ieder raadslid klaar. De raad kan niet zonder een goede en betrouwbare griffie. Onze griffie is de afgelopen jaren langzaam uitgebreid. Of verdere uitbreiding nodig is, laat ik aan de werkgeverscommissie over.
Wat doet jouw raad zodat vrouwen en mensen met een migratieachtergrond meer invloed op de besluitvorming krijgen?
Dat vind ik een lastige en gekke vraag, maar misschien begrijp ik het niet goed. De raad wordt namelijk gekozen door de inwoners en met de gekozen samenstelling moet je het als gemeenteraad doen. Bij het samenstellen van de kieslijst kan je als partij de volgorde van de lijst bepalen.
Wat is je belangrijkste speerpunt als raadslid in de komende raadsperiode?
De basis op orde krijgen (met name de financiën) en gezonde en realistische ambities nastreven. Daarnaast wil ik inwoners betrekken bij de vele ontwikkelingen in hun omgeving.
Wat is de beste tip die je een raadslid zou geven?
Blijf jezelf, gebruik je gezonde verstand en durf keuzes te maken.