Met een sterke griffie draag je bij aan een sterke raad.
Sjanne Quellhorst, Eijsden-Margraten
Sjanne Quellhorst
Gemeente Eijsden-Margraten
Raadslid sinds: 2022
Partij: PRO Eijsden-Margraten
Hoofdberoep: Adviseur Sociaal Domein
Instagram
LinkedIn
Waarom ben je raadslid geworden?
Raadslid worden was geen plan dat ik van tevoren had. Ik heb mij aangemeld om politiek actief te worden voor GroenLinks, omdat ik in mijn eigen gemeente genoeg verbeterpunten zie in hoe we met elkaar omgaan. Van daaruit ben ik gevraagd om me verkiesbaar te stellen voor de gemeenteraad. Daar heb ik even over getwijfeld, maar uiteindelijk besloten om er toch voor te gaan.
De gemeenteraad is het hoogste politieke orgaan. Beleef je dat ook zo?
Niet altijd. In theorie is dit zo en geeft de raad richting en kaders, die het college moet uitvoeren. Alleen merk ik dat aangenomen initiatieven vanuit de raad niet altijd worden opgepakt. Denk bijvoorbeeld aan een aangenomen motie voor een minimaal percentage sociale huur, waar de wethouder fel tegen is. Dan wordt in mijn beleving de gemeenteraad niet als hoogste politieke orgaan behandeld.
Wat is volgens jou nodig om de gemeenteraad krachtiger en relevanter te maken?
Het vertrouwen in de politiek daalt. Als je daarmee aan de slag gaat en vertrouwen terug zou kunnen winnen, dan wordt je vanzelf krachtiger en relevanter. Daarmee moeten we volgens mij meer de verbinding gaan leggen naar buiten toe en meer luisteren. Niet alleen naar degenen die het hardste roepen, maar juist naar alle verschillende perspectieven in de samenleving.
Wat voor type volksvertegenwoordiger ben jij?
In mijn gemeenteraad zie ik weinig mensen zoals ik. Daardoor missen bepaalde perspectieven vaak hun plek aan tafel, terwijl die wel leven in de samenleving. Ik voel het als mijn verantwoordelijkheid om juist die perspectieven van kwetsbare groepen in te brengen die vaak ongezien en onbegrepen blijven. Zo ben ik een volksvertegenwoordiger voor de nieuwe stemmen.
Stelling: ieder raadslid moet in de raads- en commissievergadering kunnen zeggen wat hij/zij wil. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?
Eens en oneens. In principe vind ik wel dat je moet kunnen zeggen wat je wilt, maar hier zitten ook morele grenzen aan. Inhoudelijk moet je een goede discussie met elkaar kunnen voeren. Het zou gek zijn als je niet op bepaalde punten met elkaar van mening verschilt en daar mag het best botsen. Alleen heb je in een raads- en commissievergadering ook een voorbeeldfunctie. Daar moet je verantwoordelijk mee omgaan vind ik en niet bewust fake news verspreiden of mensen persoonlijk aanvallen.
Hoe houd je grip (of verwacht je grip te houden) op de enorme stukken- en informatiestroom van het college?
Binnen de fractie verdelen we de stukken onder elkaar, maar zelfs dan is de informatiestroom enorm. Dit vraagt volgens mij om plannen en prioriteren op onderwerpen en stukken. Dat vind ik niet altijd makkelijk, maar ik probeer te accepteren dat je niet altijd overal van op de hoogte kunt zijn en te focussen op de kern.
Wat heeft je raad ondernomen om meer grip op regionale samenwerkingsverbanden (met bijvoorbeeld andere gemeenten) en/of verbonden partijen en maatschappelijke organisaties te krijgen? Of is verbetering noodzakelijk?
Dit kan nog altijd beter. Vorig jaar hebben wij als gemeenteraad een motie aangenomen om de samenwerking met omliggende gemeenteraden te verstevigen voor de gemeenschappelijke regelingen. Helaas hebben de omliggende gemeenten aangegeven hier geen interesse in te hebben.
Elke gemeente geeft op zijn eigen manier invulling aan burgerparticipatie. Kun je het beste voorbeeld uit je gemeente geven?
Dat is wel een interessante vraag, want ik vind dat burgerparticipatie niet goed wordt ingevuld in onze gemeente. In Eijsden-Margraten is in 2022 het uitdaagrecht ingevoerd. Daarmee kunnen inwoners de gemeente uitdagen om iets van hen over te nemen, als zij dit beter kunnen doen. Daar is door een groep inwoners gebruik van gemaakt en nu na lang heen-en-weer, gaat deze groep aan de slag met verkeersleefbaarheid in de gemeente. Ondanks dat hier veel verbeterpunten in het proces zijn, vind ik het goed dat de mogelijkheid van het uitdaagrecht bestaat in onze gemeente.
Stelling: de voorzitter van de gemeenteraad is en moet de burgemeester blijven. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?
Eens. De burgemeester staat boven de partijen en dat maakt hem van de hele gemeenteraad. Een onafhankelijke burgemeester is in staat om er voor iedereen te zijn. Een burgemeester die tijdens de gemeenteraadsverkiezingen verkozen zou worden, zorgt volgens mij voor veel polarisatie en instabiliteit van het gemeentebestuur.
Hoe ervaar je de ondersteuning door de griffie en waarom trekt jouw gemeenteraad geen extra budget uit voor een ruimere ondersteuning door de griffie?
Vorig jaar is hier extra budget voor vrijgemaakt om de griffie te versterken. Dat vind ik een goede zaak, want met een sterke griffie draag je bij aan een sterke raad.
Wat doet jouw raad zodat vrouwen en mensen met een migratieachtergrond meer invloed op de besluitvorming krijgen?
Wat mij betreft te weinig. De diversiteit in onze gemeenteraad is totaal niet representatief voor de diversiteit in onze gemeente. Dit geldt voor vrouwen, mensen met een migratieachtergrond, maar bijvoorbeeld ook leeftijd. Niet alleen de raad als geheel, maar ook de partijen hebben hier een rol in te spelen. Dit moet zeker een aandachtspunt zijn bij de kandidatenlijsten die in de komende periode opgesteld gaan worden.
Wat is je belangrijkste speerpunt als raadslid in de komende raadsperiode?
Onze gemeente is pionier in Rechten voor de Natuur, naar aanleiding van een motie van mij. De resterende raadsperiode blijf ik erop hameren dat dit goede opvolging krijgt. En naast de natuur ook de andere geluiden vertegenwoordigen die nu in de raad niet gehoord worden.
Wat is de beste tip die je een raadslid zou geven?
In de gemeenteraad heb je al snel raadsleden die meer jaren ervaring hebben in de raad. Dat is niet per sé goed nieuws. Laat je niet te veel leiden door wat altijd al gedaan werd, maar blijf nieuwsgierig en eigenwijs om kritische vragen te stellen en je eigen idealen na te streven.