Veerle Marx
Een benaderbare en verbindende volksvertegenwoordiger die ervoor zorgt dat de lokale democratie voor iedereen toegankelijk is.

Veerle Marx, Valkenburg aan de Geul

Veerle Marx

Gemeente Valkenburg aan de Geul

Raadslid sinds: maart 2018
Partij: Algemeen Belang
Hoofdberoep: Gespecialiseerd Begeleider Gehandicaptenzorg 
Facebook
LinkedIn

Waarom ben je raadslid geworden?

In mijn dagelijkse werk, werk ik met kwetsbare burgers. Ik streef erna om ook deze burgers te betrekken bij het maatschappelijke aspect van het leven zodat iedereen kan meedoen en kan begrijpen waar dit over gaat.

 De gemeenteraad is het hoogste politieke orgaan. Beleef je dat ook zo?

Officieel is dit zeker zo, maar eigenlijk vertegenwoordigen wij de verschillende stemmen uit onze gemeente en kernen. De verschillende meningen van de burger en de afweging hierin komt dus uiteindelijk terecht bij raad en het college.

 Wat is volgens jou nodig om de gemeenteraad krachtiger en relevanter te maken? 

Naast dat officiële richtlijnen en procedures nodig zijn voor goede besluitvorming zou het waardevol zijn om na te denken over een meer benaderbare en laagdrempelige vorm van volksvertegenwoordiging. Ik hoop dat op deze manier meer jongeren zich gaan aansluiten bij een politieke partij, want dit is hard nodig!

 Wat voor type volksvertegenwoordiger ben jij?

Ik streef ernaar om benaderbaar te zijn en me niet te onderscheiden van de rest van de inwoners van onze gemeente. Ik probeer met open vizier naar nieuwe raadsnota's te kijken en luister eerst naar verschillende meningen voordat ik deze voor mezelf vorm.

 Stelling: ieder raadslid moet in de raads- en commissievergadering kunnen zeggen wat hij/zij wil. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?

Je bent gekozen zonder last en ruggenspraak dus dit maakt dat je altijd je mening mag geven. Echter ben ik wel van mening dat dit altijd met respect en onderling overleg in de fractie dient te gebeuren. Je mag je mening geven, maar wel zonder een ander persoonlijk te raken.

 Hoe houd je grip (of verwacht je grip te houden) op de enorme stukken- en informatiestroom van het college?

Ik plan iedere week bewust een aantal uur in om zaken bij te lezen en mail te beantwoorden. Hierdoor hou ik overzicht op de informatie die binnenkomt. Als politieke partij werken wij met een vaste vergaderstructuur die hier ook aan bijdraagt. Binnen de fractie hebben wij de commissies verdeeld onder fractieleden, ik zit in commissie Sociaal Domein en Algemene Zaken en Middelen en hier gaat dan ook mijn eerste aandacht naar uit.

 Wat heeft je raad ondernomen om meer grip op regionale samenwerkingsverbanden (met bijvoorbeeld andere gemeenten) en/of verbonden partijen en maatschappelijke organisaties te krijgen? Of is verbetering noodzakelijk

Persoonlijk focus ik vooral op dienstverlening naar onze burgers binnen het sociale domein. Als raad hebben we hier meerdere keren per jaar een themasessie over waarbij vanuit GR’en thema’s worden besproken. Ik schroom niet om deze sessie vaker te laten plaatsvinden en vraag hier dan ook naar

 Elke gemeente geeft op zijn eigen manier invulling aan burgerparticipatie. Kun je het beste voorbeeld uit je gemeente geven?

De gemeente heeft een zogenaamde opbouwwerker in dienst dit is iemand die naar de mensen toe gaat en ze ondersteunt bij het letterlijk opbouwen en vormgeven van burgerinitiatieven

 Stelling: de voorzitter van de gemeenteraad is en moet de burgemeester blijven. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?

Ik ben het hiermee eens, het is belangrijk om een goede voorzitter te hebben die voldoende kennis heeft van de inhoud. Alles valt en staat met samenwerking tussen burgemeester, college, ambtenaren en raadsleden.

 Hoe ervaar je de ondersteuning door de griffie en waarom trekt jouw gemeenteraad geen extra budget uit voor een ruimere ondersteuning door de griffie?

Toevallig is er in de begroting van 2023 geld vrij gemaakt voor extra inzet en ondersteuning door de griffie. Dit is nog niet volledig gerealiseerd. Streven is om vanuit griffie ook informatie te krijgen op inhoud van raadsnota's zodat er verbanden gelegd kunnen worden tussen verschillende dossiers. Dit is een uitbreiding van de griffie zoals deze nu geregeld is binnen onze gemeente, persoonlijk ben ik van mening dat de ondersteuning die nu geboden wordt ook al heel fijn is.

 Wat doet jouw raad zodat vrouwen en mensen met een migratieachtergrond meer invloed op de besluitvorming krijgen?

Iedere burger kan inspreken tijdens een commissie of raadsvergadering om zo zijn of haar mening te uiten. Raadsleden binnen onze gemeente staan voor iedereen klaar met een luisterend oor en voorzien waar nodig van advies. Wanneer je lid bent van een politieke partij kun je ook meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen om zo invloed te krijgen op besluitvorming. Geslacht of achtergrond zou hierin geen verschil mogen maken vind ik.

 Wat is je belangrijkste speerpunt als raadslid in de komende raadsperiode?

Begrijpelijke taal voor iedereen met voldoende aandacht voor kwetsbare groepen.

 Wat is de beste tip die je een raadslid zou geven?

Focus je op een paar hoofdthema's en algemene speerpunten die je echt kunt onderstrepen en ook kunt uitdragen.

 

Vorige/volgende