U bent hier

Digitale leeromgeving voor raadsleden

Met de gratis digitale leeromgeving voor raadsleden heb je altijd 24/7 toegang tot de informatie die jou in staat stelt het raadswerk het beste uit te voeren. 

De leeromgeving bevat rond de tweehonderd opleidingsmodules, speciaal gericht op raadsleden. Er zijn e-learnings, handleidingen, infographics, tips en educatieve filmpjes over onderwerpen die relevant zijn voor je raadswerk.

Het is mogelijk om een persoonlijk account aan te maken voor de leeromgeving, dit account is niet gekoppeld aan het account van de competentiescan. Dit betreft een nieuw account, die raadsleden zelf aanmaken via de website van de leeromgeving.

Zo vind je er een instapcursus gemeenterecht of een uitgebreid stappenplan over wat de Omgevingswet met zich meebrengt. Naast opleidingsmodules gericht op Kennis, vind je in de leeromgeving ook modules over Vaardigheden (hoe pak je iets aan, zoals debatteren) en Houding (hoe is je gedrag, hoe ga je bijvoorbeeld om met de balans werk/privé). Zoek ook eens op een trefwoord als burgerparticipatie of gemeentefinanciën, de leeromgeving wordt continue geupdated.

Leerlijnen

In de leeromgeving vind je ook modules geclusterd op thema, de leerlijnen. Deze leerlijnen zijn er: 

 1. Hoe bereid je je voor op het raadslidmaatschap?
 2. De basis als raadslid; 
 3. Invulling geven aan je rol als raadslid;
 4. Recht, integriteit en veiligheid; 
 5. Vergaderen; 
 6. Debatteren en onderhandelen; 
 7. Financiën; 
 8. Ruimtelijke ordening / Omgevingswet; 
 9. Sociaal domein / Jeugd; 
 10. Participatie;
 11. Profileren; 
 12. Energietransitie.

Koppel de leeromgeving aan het raadsinformatiesysteem

Je kunt de leeromgeving voor raadsleden laten koppelen aan het raadsinformatiesysteem van je gemeente. Zodra een onderwerp in je gemeenteraad op de agenda komt, attendeert het raadsinformatiesysteem je op de modules die het beste aansluiten bij het onderwerp.

De digitale leeromgeving is beschikbaar via leeromgeving.raadsleden.nl.
De leeromgeving is opgezet en ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden samen met de Vereniging van Griffiers, Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het ministerie van Binnenlandse Zaken.