Mijn Competentiescan

Hoe staat het met jouw competenties en vaardigheden? Benieuwd? Doe dan de competentiescan. 

Start de competentiescan door rechtsboven te klikken op Mijn Competentiescan. Vervolgens maakt u een account aan en kunt u direct met de competentiescan starten. Het invullen van de competentiescan duurt zo'n 10 minuten, de resultaten zijn direct zichtbaar.

Tips over raadswerk van en voor raadsleden

Voor raadsleden die graag blijven leren heeft de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden drie hulpmiddelen opgezet: de competentiescan, de informatiekaart Tips voor raadsleden en twaalf korte video’s over de competenties voor raadsleden en fractievoorzitters. De drie tools zijn speciaal ontwikkelt voor raadsleden om het raadswerk beter en slimmer te doen.

De informatiekaart met tips geeft een overzicht voor hoe raadsleden het beste kunnen analyseren, communiceren, initiatief nemen, inlevingsvermogen kunnen tonen, integer kunnen zijn, bewust zijn van hun omgeving, hoe het beste te onderhandelen, hoe anderen te overtuigen, waarom samenwerken belangrijk is en hoe het beste resultaat gehaald kan worden.

Video's

Hoe je als raadslid het beste je kwaliteiten kunt benutten en welke tips er zijn, is ook te zien en te horen in een twaalftal video’s waarin vier raadsleden Ron de Haan, Wouter Jorissen, Marjolijn Mijling en Nadia Stylianou over elk van de tien competenties die voor raadsleden belangrijk zijn.

Analyseren
Analyseren
Communiceren
Communiceren
Initiatief
Initiatief
Inlevingsvermogen
Inlevingsvermogen
Integriteit
Integriteit
Omgevingsbewustzijn
Omgevingsbewustzijn
Onderhandelen
Onderhandelen
Overtuigingskracht
Overtuigingskracht
Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Samenwerken
Samenwerken
Coachen (voor fractievoorzitters)
Coachen (voor fractievoorzitters)
Sturend vermogen (voor fractievoorzitters)
Sturend vermogen (voor fractievoorzitters)

Competentiescan

De competentiescan is een zelftest die inzicht geeft waar ontwikkelmogelijkheden liggen voor u als raadslid. De resultaten kunt u direct raadplegen. Deze resultaten zijn persoonlijk, alleen voor u zichtbaar en zijn gekoppeld aan adviezen voor het volgen van vervolgcursussen en -trainingen. Als raadslid bent u een duizendpoot. U moet op vele terreinen tegelijk waakzaam zijn en vaak in actie komen. Niet in alles kunt u uitblinken. Gelukkig zijn de meeste taken te verdelen onder fractie- en partijgenoten. De ene houdt een vlammend betoog in de raad, de ander onderhandelt met de coalitie en de derde gaat langs de deuren om van gedachten te wisselen met inwoners. De competentiescan laat je zien hoe je scoort ten opzichte van het competentieprofiel voor raadsleden.

Elke handeling als raadslid vraagt weer om andere vaardigheden. Soms zijn dit aangeboren talenten, maar in de meeste gevallen zijn de competenties bij te spijkeren. Om in beeld te krijgen waar u als raadslid nog sprongen kunt maken óf waar u al in excelleert, heeft de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden de competentiescan gemaakt. In 48 vragen krijgt u een beeld van uw sterke en mindere punten, dit duurt ongeveer 10 minuten. U maakt de competentiescan door rechtsboven op deze website te klikken op Mijn account. Vervolgens maakt u een account aan en kunt u één keer de competentiescan volledig doorlopen.

Maak de scan nogmaals! Heeft u de scan al eens ingevuld en wilt u deze nog een keer doen om te kijken of u progressie hebt gemaakt? Dat kan! U kunt via 'Mijn Competentiescan' een nieuwe scan starten.