Leren van collega-raadsleden? Kom naar de Raadsacademie

Leren van collega-raadsleden? Kom naar de Raadsacademie

Hoe kun jij als raadslid nog effectiever zijn? En hoe kun je met meer energie en enthousiasme, succes bijdragen aan jouw gemeente? Krijg inspirerende tips en adviezen tijdens de Raadsacademie in Soest. En praat met collega-raadsleden over actuele thema’s zoals participatie of debatteren.

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden organiseert zaterdag 8 juni de Raadsacademie in Soest. Raadsleden uit heel Nederland zijn welkom hun kennis en vaardigheden omtrent het raadswerk bij te spijkeren. Plenair start Kiki Bakker over hoe je als raadslid meer voldoening uit je werk haalt. Daarna heb je keuze om twee deelsessies te doen.

Koers bepalen

Verschillen in rollenopvattingen leiden tot verschillen in de positionering en werkwijze van gemeenteraden. Marcel Bouman, deskundige op het gebied van rol en positie van gemeenteraden, neemt je mee in de mogelijkheden om als raadslid en raad steviger aan het stuur te komen, en beter en slimmer de koers van het gemeentelijk beleid te bepalen

Raad en inwoners

Het samenspel tussen inwoners en de raad staat centraal in de tweede workshop. In deze deelsessie gaat het over de omgevingswet en de wet versterken participatie op decentraal niveau die beiden een nieuwe rol en positie geven aan inwoners. Wat betekent dat voor jou als raadslid en voor de raad? Hoe controleer je of participatie aan de kwaliteit voldoet die in de gemeente is vastgelegd in een verordening en hoe weeg je de opbrengsten van participatie?

Beeldvorming in debat

Hoe kom je tot elkaar in het debat? Begint dat al in de beeldvorming? Hoe bereid je je voor, welke vragen stel je? En kan Artificiële Intelligentie (AI) en chat-GPT  bijvoorbeeld ingezet worden? Over deze vragen voert een spreker van Debat.nl het gesprek over wat wel en niet kan en slim is.

Programma Raadsacademie

09.15 - 09.45 Inloop  
09.45 - 10.30 Opening en plenaire sessie door Kiki Bakker
10.35 – 11.20 Eerste deelsessie ronde

  • Dualisering en werkwijze van de raad – Marcel Bouman
  • Training Beeldvorming – Debat.NL

11:20 – 11.30 Korte pauze
11:30 – 12.15 Tweede deelsessie ronde

  • Participatie – Diane Bergman
  • Training Beeldvorming – Debat.NL

12:15 - 13.00 Lunch, afsluiting Raadsacademie

Ledenvergadering

Aansluitend aan de Raadsacademie en de lunch wordt de Algemene Ledenvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden gehouden. Deze is toegankelijk voor alle leden van de vereniging.

13:00 - 13.30 Algemene Ledenvergadering

Meer informatie en aanmelden

Raadsleden die geïnteresseerd zijn in de Raadsacademie kunnen zich aanmelden via deze link!