Raadsleden niet snel bereid om aangifte te doen

Raadsleden niet snel bereid om aangifte te doen

Minder dan 5% van de raadsleden die te maken hebben met agressie, geweld, intimidatie of bedreiging doet aangifte hiervan bij de politie. Dat komt naar voren uit het onderzoek ‘Niet zonder last’ van het Periklesinstituut.

Volgens het onderzoek van het Periklesinstituut is het percentage bedreigde raadsleden met dertien procent gestegen, voornamelijk als gevolg van de vluchtelingendebatten in de raad die veel emoties oproepen. Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden bleek eerder deze maand dat 7 procent van de raadsleden overweegt te stoppen als gevolg van onheuse bejegeningen, agressie en intimidatie. 

Onderzoek

Raadsleden moeten door hun grote verantwoordelijkheden steeds vaker ingrijpen in het leven van inwoners. Dat gaat gepaard met een toename van geweld en bedreigingen richting raadsleden. Het onderzoek van het Periklesinstituut spitst zich toe op de redenen waarom raadsleden afzien van het doen van aangifte na bedreigingen.

Tolerant

Raadsleden blijken niet snel aangifte te doen omdat de drempel daartoe vrij hoog is en ze de intimidatie of bedreiging niet ernstig genoeg vinden. Er moet volgens de onderzoekers een duidelijk plan van aanpak komen voor alle gemeenten waarin staat hoe moet worden omgegaan met bedreiging, intimidatie, geweld of agressie.

Dreiging van binnenuit

Niet alleen komt het gevaar van buitenaf. Raadsleden hebben ook last van bedreiging en intimidatie door college-raadsleden of leden van het college van B&W, blijkt in vier gemeenten. Het vermoeden is dat dit in meer gemeenten speelt,  maar dat raadsleden gezien de gevoeligheid van het onderwerp daar liever niet in de openbaarheid over treden. 

Periklesinstituut, CCV en vertrouwenslijn 

Het Periklesinstituut heeft bij dit onderzoek samengewerkt met kennispartner CCV. Het CCV voert onder andere onderzoeken uit op gebied van de veiligheid van raadsleden. Er wordt samen met het CCV toegewerkt naar een zo veilig mogelijke werkomgeving van raadsleden. Voor meer informatie over agressie en bedreiging zie Ondersteuning.