Zomerraad - Roermond

9 juli 2019

ProDemos en Nederlandse Vereniging voor Raadsleden organiseren speciaal voor raadsleden trainingsprogramma’s tijdens de recessen. Tijdens het zomerreces organiseren we de tweedaagse ZomerRaad. Deze ZomerRaad vindt driemaal op drie verschillende plekken in het land plaats: in Roermond, Zwolle en Den Haag.

Waar en wanneer:

Data: 9 en 10 juli
Tijden: 09:30-16:30
Plaats: Gemeentehuis Roermond, Markt 31 Roermond

Programma

Dinsdag 9 juli: VERSTERK JE POSITIE

09.30–10.00   
Ontvangst met koffie en thee

10.00–10.05
Welkomstwoord en introductie programma

10.05–12.30   
Burgerparticipatie met Arwin van Buuren, hoogleraar Erasmus Universiteit en raadslid
Gemeenten krijgen steeds vaker hulp van burgers bij complexe vraagstukken. Daarnaast kunnen burgers gemeenten uitdagen wanneer zij denken bepaalde taken beter uit te kunnen voeren. Deze ontwikkeling vraagt om een andere benadering vanuit de gemeenteraad. Hoe kun je als raad een uitnodigend bestuursorgaan worden?

12.30–13.30   
Lunch

13.30–16.00  
Grip op gemeenschappelijke regelingen met Laurens Vellekoop, Berenschot
De workshop ‘Grip op gemeenschappelijke regelingen’ is gericht op raadsleden die op zoek zijn naar meer greep en invloed op regionale samenwerking. Aan de hand van de gouden lessen uit de publicatie Grip op Regionale Samenwerking worden het speelveld, de spelregels en de speltactiek geschetst voor regionale samenwerking, zodat u handvatten krijgt om met bestuurlijke samenwerking om te gaan.

16.00 
Borrel

Woensdag 10 juli: VERSTERK JE VAARDIGHEDEN

09.30–10.00
Ontvangst met koffie en thee

10.00–12.30
Groep 1: Mediatraining met Ben Posthumus, Silent Speakers
Als raadslid treed je op als ‘visitekaartje’ namens jouw gemeente en jouw partij. Hoe communiceer je met kritische journalisten? Wat vertel je wel, wat niet en vooral hoe? Tijdens deze praktische mediatraining krijg je niet alleen tips over hoe je effectief kunt communiceren met de media maar krijg je ook de mogelijkheid om te ervaren wat kansen en valkuilen zijn voor jou als raadslid in de communicatie met journalisten.

Groep 2: Strategische inzet van sociale media met Thomas Boeschoten, oprichter Utrecht Data School en digitale strateeg bij het AD.
Raadsleden zitten volop op sociale media (Twitter en Facebook). Maar hoe draagt dit bij aan het werk van het raadslid? Welke rol kunnen sociale media spelen bij de rol van de raad? De workshop gaat in op de vraag hoe raadsleden in het kader van hun controlerende en volksvertegenwoordigende rol het gebruik van sociale media effectief kunnen inzetten.

12.30–13.30 
Lunch

13.30–16:00
Groep 1: Strategische inzet van sociale media
Groep 2: Mediatraining

16:00
Borrel

Aanmelden

Aanmelden voor de ZomerRaad in Roermond (via ons reserveringssysteem)

Meer informatie

Neem bij vragen contact op met Nanette Kistemaker (n.kistemaker@prodemos.nl).

Inschrijven

Er zijn helaas geen plaatsen meer beschikbaar.