Beveiliging na bedreiging raadslid Wijbenga (Eindhoven)

EINDHOVEN - De politie heeft op drie plekken in Eindhoven en Amsterdam veiligheidsmaatregelen genomen om CDA-raadslid Ibrahim Wijbenga (36) te beschermen. Het gaat om zijn werkplek en de woningen van hemzelf en zijn vrouw.

De Eindhovense CDA'er heeft aangifte gedaan van bedreiging na uitlatingen die hij eerder deze maand in de Volkskrant deed over moslims die naar Syrië trekken voor zogenoemde jihadreizen.

Openlijk discussiëren

Nadat Wijbenga die reizen openlijk afkeurde werd hij onder meer via Facebook en Twitter bedreigd. "Het is niet aan mij om te beoordelen of het om kattenkwaad gaat, het gaat er mij om dat je in dit land schijnbaar niet meer openlijk met elkaar kunt discussiëren", aldus Wijbenga in het Eindhovens Dagblad.

Meldingsprocedures

Politieke ambtsdragers in het lokaal bestuur, waaronder ook raadsleden, worden steeds vaker slachtoffer van agressie en geweld. Voor gemeenteraadsleden zijn weinig interne meldingsprocedures in geval van geweld tegen een raadslid. Slechts 18 gemeenten hebben een dergelijke meldingsprocedure. Dit blijkt uit een overzicht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Stijging

Alle politieke ambtsdragers in het lokaal bestuur worden in toenemende mate geconfronteerd met agressie en geweld. In 2012 was bijna een op de vier (38 procent) van de politieke ambtsdragers (burgemeesters, wethouders en raadsleden) slachtoffer van agressie en geweld. Vooral verbale agressie is toegenomen en komt het meest voor (van 26 procent in 2010 naar 36 procent in 2012) gevolgd door bedreiging en intimidatie (van 13 naar 16 procent). Fysieke agressie nam de afgelopen twee jaar toe van 3 naar 5 procent. 

Melden bij Raadslid.Nu

Bent u als raadslid slachtoffer van geweld? Dan kunt u in ieder geval contact opnemen met Gerard Heetman, directeur Raadslid.Nu, tevens oud-raadslid. Mocht er sprake zijn van agressie en geweld tegen u als ambtsdrager, kan hij u voorzien van raad (telefoonnummer Bureau).

Voor meer informatie zie: Metamonitor Veilige Publieke Taak (VPT) 2013.