Dagvoorzitter Victor Deconinck over lokale democratie

Victor Deconinck zal als dagvoorzitter optreden op zaterdag 22 september tijdens het jaarcongres van Raadslid.nu. Wij stelden hem alvast enkele vragen over zijn betrokkenheid bij de lokale politiek.

Velen kennen hem nog als televisiepresentator van actualiteiten- en sportprogramma's als Nova, Twee en Een Vandaag de TROS Nieuwsshow. Vandaag de dag is hij vooral gespecialiseerd in mediatrainingen mediatrainingen aan bestuurders, in het adviseren van organisaties, het leiden van discussiebijeenkomsten en als deskundig dagvoorzitter.

Hij was direct enthousiast toen Raadslid.nu hem als dagvoorzitter vroeg. "Ik heb bijzonder veel affiniteit met de politiek en bestuurlijke thema's. En de gemeentepolitiek is natuurlijk een factor 'plus', want dat gaat over alles dat ook in mijn straat gebeurt. Als geïnteresseerd burger heb ik daar natuurlijk ook een mening over. Maar daarvoor ben ik de 22e niet uitgenodigd. Mijn rol zie ik meer om interessante meningen, uitspraken te ontlokken en ze op zo'n manier te verbinden dat de zaal er daadwerkelijk wat aan heeft."

Het thema 'Sterke raad, sterke gemeente' is daarbij, zo benadrukt Deconinck, wel een bijzondere uitdaging. Die sterke gemeente is in toenemende mate een gemeente die veel overlaat aan de samenleving zelf, aan organisaties, ondernemers en burgers.
Victor Deconinck; "Daarom is het erg boeiend om straks van raadsleden te horen hoe zij zich als volksvertegenwoordiger in die 'nieuwe' overheid positioneren. Hoe ze hun werk zien ontwikkelen vanuit een praktijk die nog sterk leunt op de almachtige overheid die de burger van de wieg tot het graf aan het handje meeneemt.

Interessant is ook om te horen hoe raadsleden aankijken tegen de relatie met de burger. De burger als klant van de overheid, die nogal eens klaagt over de kwaliteit en prijs. Maar diezelfde burger is naast klant ook citoyen, zoals de Fransman dat zo mooi zegt. Hij heeft zelf een bestuur gekozen dat besluiten neemt die niet iedereen even prettig vindt. Die twee rollen van inwoner en bestuurder botsen soms ook.
Ik ben echt benieuwd wat het de 22ste oplevert en hoop op de creatieve input van veel raadsleden uit het hele land. Het gaat immers over hun werk; over hoe ze als politicus dicht bij de burger blijven!"