Raadslid Gerrit Flier: “We hebben redelijk mondige burgers”

Raadslid Gerrit Flier: “We hebben redelijk mondige burgers”

Zelfstandig fiscalist Gerrit Flier is vanaf 2014 raadslid voor de SGP in Ede. Zijn portefeuille omvat financiën, parkeren en duurzaamheid. Als fulltime raadslid “vervreemd je van wat er leeft in de samenleving”, zegt hij in de bundel “Raadslid in de grote stad” van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

”We hebben redelijk mondige burgers die ons ook wel opzoeken. Vanochtend nog heb ik een mailtje beantwoord over de verrommeling van de buitenruimte.”

Bewonerssignalen

Overigens zijn vanwege corona fysieke ontmoetingen met burgers schaars geweest. Uiteindelijk leidden bewonerssignalen tot aanpassing van gemeentelijk beleid. “Er kwamen geluiden tot ons van: joh, het ziet er niet uit in bepaalde gebieden”, vertelt Flier.

Heggen die over het trottoir groeiden en stoeptegels die naar boven staken verminderden de toegang voor een rolstoel- en rollatorgebruikers. “Wij hebben foto’s gedeeld met de wethouder en collega-raadsleden met de boodschap: het beleid vraagt om een verfijning. Daar hebben we een motie op ingediend. De wethouder zei: voor quick wins wil ik me hard maken. Nu is het even kijken waar de wethouder mee terugkomt om te kijken hoe het beleid aangepast kan worden.”

Meer informatie

De bundel "Raadslid in de grote stad" is digitaal te lezen. Gedrukte exemplaren worden door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden verspreid tijdens fysieke bijeenkomsten. De publicatie bevat 29 interviews met raadsleden uit grote gemeenten. De raadsleden vertellen hoe ze in verbinding blijven met de inwoners, hoe ze het raadswerk en de rest van hun werkzame en persoonlijke leven combineren en over hoe naar hun idee de positie van de raad versterkt kan worden.

Wanneer je als raadslid wilt weten wat er nodig is om je volksvertegenwoordigende en andere rollen uit te voeren, vul dan de competentietest voor raadsleden in. Deze test geeft je inzicht in je sterke en minder sterke punten.