Aan de slag met Right to Challenge - Utrecht

7 mei 2019

Met het Right to Challenge krijgen inwoners ruimte om gemeentelijke taken (inclusief het bijbehorende budget) over te nemen. Hoe komt u goed uit de startblokken als u met dit onderwerp aan de slag gaat?

Hoe geeft u ruimte aan initiatiefnemers die een challenge indienen die zich misschien wel uitstrekken over meerdere beleidsterreinen? En hoe verhoudt de gemeenteraad zich tot een enthousiaste groep inwoners met een goed idee? In deze bijeenkomst gaan we op zoek naar mogelijkheden om inwoners meer zeggenschap te geven. Niet uitsluitend inspraak aan het einde, maar echt meebeslissen over en uitvoeren van gemeentelijke taken.

Ochtendprogramma

Overhandiging van onderzoeksrapport Universiteit Leiden aan DG Chris Kuipers (BZK) en kort vraaggesprek met prof. Dr. Willemien den Ouden over het rapport. Rondetafelgesprek met Jantine Kriens (voorzitter VNG), Chris Kuijpers (DG BZK), Thijs van Mierlo (LSA bewoners), René Cuperus (columnist Volkskrant en expert op het gebied van inclusie), Willemien den Ouden (Universiteit Leiden) en Joop Koetsenruijter van de gemeente Vijfheerenland. Tot slot: presentatie inspiratiegids Right to Challenge.

Middagprogramma

Twee workshoprondes. Samen met bewonersinitiatieven uit verschillende sectoren (energie, zorg, sport en buurthuizen) gaat u in gesprek over waar de kansen liggen voor een succesvolle aanpak en welke valkuilen u moet vermijden. Gemeenten met geen tot weinig ervaring met Right to Challenge kunnen een workshop volgen over de routeplanner die speciaal voor startende gemeenten is ontwikkeld.

Locatie en tijd

  • The Colour Kitchen Zuilen, Utrecht
  • 10.00 – 16.30 uur

Doelgroep

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van Right to Challenge voor uw gemeente en op zoek naar inspiratie en handvatten? Dan bent u van harte welkom! En neem vooral een collega mee die in het traject ook te maken krijgt met het verder brengen van lokale initiatieven, zoals een inkoper of jurist.

Kosten

Geen

Aanmelden?

Via dit formulier.

Inschrijven

Er zijn helaas geen plaatsen meer beschikbaar.