Afgelast: 'Zijn de lokale rekenkamers volwassen?' - Alphen aan de Rijn

27 maart 2020

De lokale rekenkamers zijn 18 jaar geworden, maar zijn ze inmiddels ook volwassen? Dat is de centrale vraag van het minisymposium op vrijdagmiddag 27 maart in Alphen aan de Rijn. Het symposium wordt georganiseerd door Kring Holland Rijnland. We blikken terug en vooruit, via gesprekken met elkaar en enkele sprekers. Onder andere ons eigen bestuurslid Frits van Vugt zal hier zijn visie delen op het samenspel tussen de gemeenteraad en de lokale rekenkamer. Verder zal onder begeleiding van de 'geestelijke vader' van de lokale rekenkamers, prof. Douwe Jan Elzinga, zal de middag worden ingeleid. Hoe kijkt hij terug op de afgelopen 18 jaar? 

Programma

13:30 uur: Inloop met taart.
14:00 uur: Dagvoorzitter Renée Wiggers (voorzitter van de Vereniging van Griffiers) zet het thema neer. Hoe volwassen zijn de lokale rekenkamers?
14:15 uur: Inleiding door prof. Douwe Jan Elzinga (destijds voorzitter van de staatscommissie Dualisme en lokale democratie). Wat was de bedoeling? Hoe groot is de toegevoegde waarde van lokale rekenkamers?|
14:45 uur: Gesprek met de zaal.
15:00 uur: Samenspel tussen gemeenteraden en lokale rekenkamers.
​Een panelgesprek met mensen die werken in lokale rekenkamers met raadsleden, met onafhankelijke leden, of met een combinatie ervan:

  • Ans Hoenderdos (directeur Randstedelijke Rekenkamer)
  • Aarjen Slot (voorzitter van rekenkamercommissie Hoorn)
  • Rudi Turksema (onafhankelijk lid van rekenkamercommissie Leiden & Leiderdorp)
  • Frits van Vugt (raadslid in Gilze-Rijen, lid van rekenkamercommissie Gilze-Rijen, bestuurslid Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, onafhankelijk lid van rekenkamercommissie Bernheze)

15:30 uur: Uitwisseling in groepjes. Welke aspecten zorgen voor een goed samenspel tussen gemeenteraden en lokale rekenkamers? Wat zijn ervaringen, tips en trucs?
16:15 uur: Wat nu? De dagvoorzitter bevraagt de zaal. Waar moeten we aan werken?
16:30 uur: Elzinga vat met wijsheid samen. Aansluitend heffen we het glas op de verjaardag van de lokale rekenkamers!

Praktische Informatie 

Datum: 27 maart, 13:30-17:00
Locatie: raadszaal, gemeentehuis Alphen aan den Rijn, Stadshuisplein 1, Alphen aan den Rijn.
Aanmelden: aanmelden kan door te mailen naar hollandrijnland@nvrr.nl onder vermelding van uw naam, uw rekenkamer(commissie) en eventueel de kring waar u lid van bent. Bent u raadslid, dan graag dit vermelden met de betreffende gemeente. 
Flyer: PDF

Inschrijven

Er zijn helaas geen plaatsen meer beschikbaar.