Dag voor de Raad - Online

9 april 2021

Hoe staat de gemeenteraad er een jaar voor de raadsverkiezingen voor? Wat is er nodig om de nieuwe raad in 2022 sterk en krachtig te laten vertrekken voor de nieuwe raadsperiode. Alle actuele inzichten, tips en adviezen krijg je als raadslid tijdens de “Dag voor de Raad”, de jaarlijkse ontmoeting tussen de werkvloer van de lokale democratie en de wetenschap. Dit jaar op 9 april 2021, in online vorm, met keuze uit een interessant programma! 

Het programma

9.45 – 10.45 uur - Sessie 1 Wat is er nodig voor een sterke raad?

Douwe Jan Elzinga, grondlegger van het dualisme, emeritus-hoogleraar staatsrecht Groningen, columnist voor de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Elzinga gaat op de hem bekende prikkelende wijze in op wat er nodig is om de rol en de positie van de gemeenteraad te versterken.

11.00 – 11.45 uur - Sessie 2 Het belang van een diverse raad!

Zahra Runderkamp, promotieonderzoekster politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Runderkamp bespreekt het belang en de betekenis voor het aanzien van de gemeenteraad van vrouwen en inwoners met een migrantenachtergrond in de raad.

12.00-12.45 uur - Sessie 3 Lunchprogramma

Tijdens deze digitale Dag voor de Raad is er natuurlijk ruimte en tijd om op informele wijze meer te weten te komen hoe je als raadslid beter en krachtiger in positie komt. Je hebt de keuze uit vier deelonderwerpen:

  1. Rechten van het raadslid. Waar hebt u recht op als raadslid? Stel uw vragen in deze deelsessie.
  2. Gaat u door als raadslid in 2022? Twijfelt of u opnieuw raadslid wil worden? In deze deelsessie helpen wij u bij het beantwoorden van al uw vragen.
  3. Hoe haalt u meer uit uw capaciteiten om het raadswerk beter te doen? Wie antwoord zoekt op deze vraag mag deze informatieve sessie niet missen.
  4. Wat kan de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden voor u betekenen? In deze deelsessie proberen wij uw vragen te beantwoorden zodat u gemakkelijker uw raadswerk kunt doen.

13.00 – 13.45 uur - Sessie 4 Raads- of coalitieakkoorden?

Lianne van Kalken, raadslid in een gefragmenteerde Vlaardingse gemeenteraad, tevens docent en promotie-onderzoekster aan de Erasmus Universiteit. Van Kalken bespreekt de kansen en beperkingen om als raad met een raadsprogramma te sturen. Twijfelt u tussen de keuze voor een coalitie- of een raadsprogramma dan raden wij u aan deze sessie bij te wonen.

14.00 – 14.45 uur - Sessie 5 Wat kunnen gemeenteraden en raadsleden leren van Omtzigtgate?

Julien van Ostaaijen, universitair docent en onderzoeker aan Tilburg Universiteit, auteur van “Hard naar het college, zacht naar de samenleving”, laat zien welke lessen over informatievoorziening en coalitievorming we kunnen leren op lokaal niveau.

15.00 – 15.45 uur - Sessie 6 De meerwaarde van weerstand en conflict!

Eva Wolf, universitair onderzoeker van Tilburg Universiteit, spreekt over het belang van het benutten van weerstand in de uitvoering van ruimtelijke projecten, zoals de bouw van windmolens en zonneparken.

16.00 – 17.00 uur - Sessie 7 De kansen en valkuilen van collegevorming

  1. We hebben in Nederland een fantastische consensusdemocratie en een erg toegankelijk kiesstelsel, maar we hebben een kernprobleem: hoe vertalen we de wensen en voorkeuren van kiezers tot een goede bestuurlijke oplossing en aanpak? André Krouwel, politicoloog van de Vrije Universiteit Amsterdam, analyseert in zijn bijdrage hoe de soms onmogelijke wensen en voorkeuren van kiezers zo goed mogelijk vertaald kunnen worden. Daarbij komt hij met originele voorstellen om de wensen van kiezers voor het proces van collegevorming op een slimme manier in beeld te brengen.

  2. Afsluiting Dag voor de Raad door Bahreddine Belhaj, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. 

Aanmelden

Aanmelden voor de Dag voor de Raad kan hier: Aanmelding Dag voor de Raad. Hier kan je je eigen programma voor deze dag samenstellen. Bij vragen kan je uiteraard contact met ons opnemen via info@raadsleden.nl

Inschrijven

Er zijn helaas geen plaatsen meer beschikbaar.