Dag voor de Raad

23 september 2022

Hoe staat het met het gezag van de raad en welke macht en tegenmacht heeft de gemeenteraad? De Dag voor de Raad is de jaarlijkse ontmoeting tussen raadsleden en de wetenschap. Dit jaar staat de Dag voor de Raad in Amsterdam in het teken van het thema: "Hoe krijgt de raad gezag?". 

Sprekers tijdens het plenaire deel van de Dag voor de Raad zijn: prof. dr. Gerda van Dijk (hoogleraar publiek leiderschap, VU Amsterdam), dr. Hans Vollaard (universitair hoofddocent politicologie, Universiteit Utrecht) én prof. dr. Harmen Binnema (universitair docent Bestuur en Beleid, Universiteit Utrecht). Waar Binnema de focus zal leggen op waar als raad je kansen en mogelijkheden liggen, haakt van Dijk in op hoe je als raad het gesprek voert. Vollaard zal daarnaast een beeld geven van wat er nu met de lage opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen moet gebeuren en wat raadsleden daarmee kunnen.

Deelsessies

Naast de plenaire openings- en sluitingssessie vinden er ook diverse deelsessies plaats. Deze deelsessies zullen onder meer bestaan uit: Raad & Omgangsvormen (hoe gaan raadsleden met elkaar om en wat is de voorbeeldfunctie van de raad), Raad & Veiligheid (hoe krijgen raadsleden invloed op de veiligheidsagenda van de gemeente), Raad & Collegevorming (welke invloed heeft de raad op het proces van collegevorming), Raad & Regio én Raad & de Omgevingswet. 

Programma

12:15 uur - Inloop met lunch
13.00 uur - Opening Dag voor de Raad
13.05 uur - Welkom burgemeester Halsema
13.10 uur - Rol en positie van de raad, presentatie uitkomsten onderzoek onder raadsleden
13:15 uur - In gesprek met raadsleden over rol en positie van de raad
13:30 uur - Gezag van de raad: Wat nu met de lage opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen? - prof. Hans Vollaard
13:50 uur - Macht en tegenmacht: waar liggen als raad je kansen en mogelijkheden? – dr. Harmen Binnema
14:10 uur - Pauze
14:45 uur - Start deelsessies: Raad & Omgangsvormen, Raad & Regio, Raad & Collegevorming, Raad & Omgevingswet, Raad & Veiligheid
16:00 uur - Macht en gezag: Hoe voer je als raad het gesprek? - prof. Gerda van Dijk
16:25 uur - Column: Het gezag van de raad - Menno Hurenkamp
16:35 uur - In gesprek met raadsleden
16:50 uur - Afsluiting met voorzitter Nederlandse Vereniging voor Raadsleden
17.00 uur - Borrel
18:00 uur - Einde bijeenkomst

Meer informatie

De Dag voor de raad zal plaatsvinden in het Stadhuis (Stopera) te Amsterdam op het adres: Amstel 1. De locatie is zowel per auto als openbaar vervoer goed te bereiken. Wanneer u per auto komt is er de mogelijkheid om te parkeren in parkeergarage: stadhuis/muziektheater. Met het openbaar vervoer, kan u vanaf Amsterdam Centraal de metro naar Waterlooplein pakken. Het is dan nog circa twee minuten lopen naar het stadhuis. 

Aanmelden

Zorg dat je, als lid of niet-lid, erbij bent en schrijf je in op onderstaand formulier voor de Dag voor de Raad 2022 in het stadhuis van Amsterdam. U krijgt een week voorafgaand de bijeenkomst een formulier toegezonden, waarin u, uw keuze voor de deelsessie kunt maken.

Inschrijven

Er zijn helaas geen plaatsen meer beschikbaar.