Klaar voor vier jaar! - Molenlanden

27 oktober 2018

In de vijf nieuw te vormen gemeenten in het Rivierengebied (Hoeksche Waard, Vijfheerenlanden, Altena, Molenlanden, West-Betuwe) vinden in november gemeenteraadsverkiezingen plaats. Om een goede start te maken als raadslid is het belanrgijk dat u goed voorbereid van start gaat. Alle (kandidaat-)raadsleden uit de gemeenten in het Rivierengebied zijn daarom van harte welkom bij de bijeenkomsten waarin alles aan bod komt dat u als raadslid nodig hebt om uw werk goed uit te voeren. Met lezingen, workshops en inspiratiesessies bieden wij u dé gelegenheid om goed te beginnen, een goede nieuwe start te maken én om velen van uw toekomstige collega’s te ontmoeten.

De vijf nieuwe gemeenten

  • Hoeksche Waard (uit Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen)
  • Vijfheerenlanden (uit Leerdam, Vianen en Zederik)
  • Altena (uit Aalburg, Werkendam en Woudrichem)
  • Molenlanden (uit Giessenlanden en Molenwaard)
  • West Betuwe (uit Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen)

Praktische informatie

  • Waar: Giessenburg, Zalencentrum De Til, Breestraat 1
  • Wanneer: zaterdag 27 oktober, 9.00-15.00 uur
  • Voor wie: raadsleden en kandidaat-raadsleden uit de nieuw te vormen gemeenten

Workshops:

1. Effectief debatteren
Raadsleden beloven kiezers in de verkiezingstijd veel en na de verkiezingen is het tijd om deze beloften waar te maken. In een uur gaan we kijken naar politieke effectiviteit binnen en buiten de raadszaal. Hoe kunt u uw mederaadsleden meenemen in uw plannen zodat ze politieke realiteit worden?
Spreker: Anne Valkering.

2. Wat voor raadslid wil ik zijn
Hoe maak je als raad en als raadslid een vliegende start? In deze deelsessie tips, adviezen en aanbevelingen hoe je als raadslid je positie kunt versterken om zo je inwoners beter van dienst te kunnen zijn.
Spreker: Roelie Bosch.

3. Instrumenten van de raad
Je moet als raadslid volksvertegenwoordiger zijn en ook de weg weten in het stadhuis. Hoe en welke instrumenten heb je als raadslid beschikbaar in het stadhuis om effectief invloed uit te oefenen?
Spreker: Gerard Heetman.

4. Positie bepalen: hoe ga je als raadslid om met je democratische spilfunctie?
Door zijn gekozen rol staat het raadslid in het hart van de lokale democratie. En dat schept verwachtingen. Want óf de burger méér betrokken moet worden in de gemeentepolitiek is niet meer de issue, maar wel hóe. In deze workshop krijg je daar handvatten voor. Je wordt uitgedaagd democratisch positie te bepalen. Interactieve oefeningen aan de hand van zowel geschiedenis als actualiteit leren je om bewuster en veelzijdiger met je democratische spilpositie om te gaan.
Spreker: Gerard Drosterij.

5. Raadslid en tijdsbesteding
Er komt als raadslid veel op je af. Het lezen van stukken, bezoeken van bijeenkomsten, bijwonen van vergaderingen. En dan is er ook nog het werk en het gezinsleven. Hoe vind je de juiste balans tussen werk, privé en je raadswerk.
Spreker: Maarten de Winter.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via VNG Congressen.

Inschrijven

Er zijn helaas geen plaatsen meer beschikbaar.