Klaar voor vier jaar! - Zuidhorn

27 oktober 2018

In vier noordelijke nieuw te vormen gemeenten vinden in november gemeenteraadsverkiezingen plaats. Om een goede start te maken als raadslid is het belanrgijk dat u goed voorbereid van start gaat. Alle (kandidaat-)raadsleden uit de noordelijke gemeenten zijn daarom van harte welkom bij de bijeenkomsten waarin alles aan bod komt dat u als raadslid nodig hebt om uw werk goed uit te voeren. Met lezingen, workshops en inspiratiesessies bieden wij u dé gelegenheid om goed te beginnen, een goede nieuwe start te maken én om velen van uw toekomstige collega’s te ontmoeten.

De vier nieuwe gemeenten

  • Groningen (uit het huidige Groningen, Haren en Ten Boer)
  • Het Hogeland (uit Bedum, De Marne, Eemsmond en Winsum)
  • Westerkwartier (uit Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn en een deel van Winsum)
  • Noardeast-Fryslân (uit Dongeradeel, Ferwerderadiel, en 'Kollumerland en Nieuwkruisland')

Praktische informatie

  • Waar: Zuidhorn; Balk Zalencentrum, De Gast 39
  • Wanneer: zaterdag 27 oktober, 9.00-15.00 uur
  • Voor wie: raadsleden en kandidaat-raadsleden uit de nieuw te vormen gemeenten

Workshops:

1. Effectief debatteren
Raadsleden beloven kiezers in de verkiezingstijd veel en na de verkiezingen is het tijd om deze beloften waar te maken. In een uur gaan we kijken naar politieke effectiviteit binnen en buiten de raadszaal. Hoe kunt u uw mederaadsleden meenemen in uw plannen zodat ze politieke realiteit worden?
Spreker: Joost Kooijman.

2. Betekenis geven aan het raadslidmaatschap
De relatie tussen raadsleden en burgers, over verwachtingen, over rollen en kansen. Dit komt naar voren in deze workshop door thema’s als raadsspreekuur, duurzame dialogen en samenwerken in de regio.
Spreker: Han van Leeuwen.

3. Omgevingswet en de rol van de raad
De spelregels voor waar huizen en plantsoenen komen en alles wat verder met de openbare ruimte te maken heeft, veranderen in de komende raadsperiode. De omgevingswet regelt de nieuwe spelregels. Welke rol heeft een raadslid om zijn invloed uit te oefenen?
Spreker: Pascale Georgopoulou.

4. Instrumenten van de Raad
Je moet als raadslid volksvertegenwoordiger zijn en ook de weg weten in het stad- en gemeentehuis. Hoe en welke instrumenten heb je als raadslid beschikbaar in het stad- en gemeentehuis om effectief invloed uit te oefenen?
Spreker: Olaf Schuwer.

5. Anders formeren
De traditionele manier van formeren is met een aantal partijen in een kamer zitten en na een tijd een akkoord presenteren. Maar het kan ook anders. Hoe pak je een formatie op een andere manier aan?
Spreker: Joop Wikkerink.

6. Social media
Hoe ga je als raadslid om met social media? Welk medium is het beste geschikt voor raadsleden?
Spreker: Thomas Boeschoten.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via VNG Congressen.

Inschrijven

Er zijn helaas geen plaatsen meer beschikbaar.