Raadsacademie: Decentralisaties sociaal domein. Wat is jouw invloed? (Groningen)
Nog plaatsen beschikbaarDe Raadsacademie op 23 mei 2025 staat in het teken van 'tien jaar decentralisaties'.
Met inleidingen van onder meer Jolanda van Gerwe, Thijs van Mierlo en Ray Geerling.
De bijeenkomst vindt plaats in het gemeentehuis van Groningen.
In 2015 werd een belangrijke koers ingezet: gemeenten kregen meer verantwoordelijkheden op het gebied van zorg, jeugd en participatie. De gedachte was helder – meer maatwerk, meer nabijheid, en meer regie voor lokale overheden. Nu, tien jaar later, rijst de vraag: Waar staan we? Wat hebben we bereikt? En welke lessen nemen we mee voor de toekomst?
Raadsleden hebben een cruciale rol gespeeld in deze transitie. Jij of een van je voorgangers hebben gewikt en gewogen, keuzes gemaakt en bijgestuurd waar nodig. Maar hoe ervaren inwoners de gevolgen? Waar wringt het? En waar liggen juist kansen om de komende jaren nog sterker in te zetten op een lokaal bestuur dat echt het verschil maakt?
Vandaag nemen we de tijd om deze vragen samen te verkennen. We benutten deze bijeenkomst om kritisch en constructief terug én vooruit te kijken. Want de toekomst van de decentralisaties – en daarmee de kracht van onze gemeenten – ligt in onze handen. Luister naar inzichten van topdeskundigen, deel je ervaringen, inzichten en ambities.
Programma 9.30 - 17.00
Jolanda van Gerwe
Jolanda van Gerwe is de oprichtster en directeur van Stichting Join Us, een organisatie die zich inzet tegen eenzaamheid onder jongeren. Als pedagoog en visionair op het gebied van mentale gezondheid, deelt Jolanda haar inzichten en oplossingen voor het preventief versterken van jongeren. Haar passie en toewijding hebben geleid tot een succesvolle landelijke aanpak, waarmee ze jongeren samen met het lokale sociaal werk en gemeenten helpt sociaal en mentaal sterker te worden.
Ray Geerling, adviseur, trainer en manager sociaal domein
Ingrijpende veranderingen in het gemeentelijke Sociaal Domein
Het sociaal domein staat aan de vooravond van ingrijpende veranderingen. De maatschappij verandert en het sociaal domein zal daar aan periodiek moeten worden aangepast. De wet- en regelgeving loopt vaak achter op de maatschappelijke ontwikkelingen, waardoor de uitvoering schuurt met het wettelijk kader. De huidige vertrouwenscrisis tussen publieke overheid en de inwoner noodzaakt tevens tot een aanpassing van het dienstverleningsmodel, waarbij de relatie meer op het uitgangspunt van vertrouwen zal moeten worden vormgegeven. Tijdens de workshop brengt Ray de veranderingen van het Sociaal Domein in beeld en bespreekt met de deelnemers wat deze veranderingen zullen gaan betekenen voor de gemeentelijke bestuurlijke en uitvoeringspraktijk. Ook gaat hij in op de behoeften van de inwoner en hoe deze zal worden vertaald in toekomstig uitvoeringsbeleid van de gemeenten. Aan welke knoppen kan de gemeente draaien om het gemeentelijke sociaal domein vorm te geven?
Thijs van Mierlo, directeur LSA Bewoners
Tien jaar decentralisatie bracht bewonersinitiatieven meer ruimte, maar niet vanzelf. Burgers claimden hun plek en namen taken over waar gemeenten en welzijnsorganisaties tekortschoten. Toch blijft samenwerking stroef en zijn bewonersinitiatieven kwetsbaar. Als directeur van LSA Bewoners zie ik dagelijks hoe gemeenschapskracht het verschil maakt. Kleine, laagdrempelige subsidies—ook wel strooigeld genoemd—zijn cruciaal voor bewonersinitiatieven. Ze helpen hen om snel in actie te komen, zonder verstrikt te raken in bureaucratie. Denk aan een buurtgroep die met een paar honderd euro een ontmoetingsplek opzet of een sociaal restaurant dat dankzij een kleine bijdrage kan starten. Maar ook toegang tot structurele financiering is een route die bijdraagt aan een sterkere sociale basis. In deze sessie deel ik lessen en kansen voor de komende tien jaar.