Raadsacademie - Online

13 juni 2020

Nu raadsleden veelal niet fysiek bijeen kunnen komen, is het een mooie gelegenheid om vanuit huis te werken aan je kennis en vaardigheden als raadslid. Zo kom je nog beter beslagen ten ijs om de tweede helft van de raadsperiode tot een succes te maken. Om raadsleden hierbij te ondersteunen organiseren de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden voor Raadsleden en de Vereniging Noord-Hollandse Gemeenten een online Raadsacademie op zaterdag 13 juni (10:30-12:00).

Voor deze Raadsacademie heeft u de keus uit een drietal workshops:

1. Financien en de kadernota in tijden van corona

Hoe houd je als raadslid voldoende zicht op de financien binnen de gemeente tijdens de coronacrisis? Wat kun je bijvoorbeeld doen met de kadernota en hoe stuur je op? Tijdens deze interactieve online sessie bieden we raadsleden nieuwe inzichten op dit gebied. Jan Verhagen, specialist op het gebied van het Gemeentefonds en voormalig raadslid, gaat in deze online sessie in op hoe financien van gemeenten in elkaar zitten, waar de stuurruimte zit bij een kadernota en waar u in deze tijden van coronamaatregelen en digitale vergaderingen rekening mee dient te houden.

2. Grip en zicht op jeugdzorg

De jeugdzorg is sinds 2015 een verantwoordelijkheid van de gemeenten en dus ook van de gemeenteraad. Tekorten, dreigende wachtlijsten, vele samenwerkingspartners; het is taaie materie. Tijdens deze workshop krijgt u van het NJi (Nederlands Jeugdinstituut) verschillende tips en handvatten om zicht te krijgen op de jeugdzorg. Ook wordt er ingaan op uw rol als raadslid. Uw eigen ervaringen en behoefte aan ondersteuning staan op deze workshop centraal.

3. Effectief raadslid

Hoe ben je een effectief raadslid? Hoe zorg je dat je je standpunten goed naar voren brengt in bijdragen en interrupties en hoe doe je het in digitale vergaderingen? In deze sessie van Debat.nl krijg je op een interactieve manier handreikingen om als raadslid effectief te zijn.

Na aanmelding ontvangt u in de week voorafgaand aan deze sessie de link toegestuurd die u naar de sessie van uw keuze leidt. Bij eventuele vragen kunt u contact opnemen met Bart de Roo via Bart.deRoo@raadsleden.nl of Ben Nijman via b.nijman@gooisemeren.nl.

Inschrijven

Er zijn helaas geen plaatsen meer beschikbaar.