Raadsacademie - Online

17 oktober 2020

​​​​​​Nu raadsleden veelal niet fysiek bijeen kunnen komen, is het een mooie gelegenheid om vanuit huis te werken aan je kennis en vaardigheden als raadslid. Zo kom je nog beter beslagen ten ijs om de tweede helft van de raadsperiode tot een succes te maken. Om raadsleden hierbij te ondersteunen organiseren de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en de Vereniging van Zeeuwse gemeenten een online Raadsacademie op zaterdag 17 oktober (10:00-12:15). Tijdens deze Raadsacademie krijgt u twee workshops aangeboden. Deze workshops vindt u onderstaand. Deze worden in twee ronden aangeboden. Deelname aan deze Raadsacademie is geheel kosteloos. 

  • Grip op de begroting in coronatijd

Hoe houd je als raadslid voldoende zicht op de financiën binnen de gemeente tijdens de coronacrisis? Wat kun je bijvoorbeeld doen met de begroting en hoe stuur je hierop? Tijdens deze interactieve online sessie bieden we raadsleden nieuwe inzichten op dit gebied. Jan Verhagen, specialist op het gebied van het Gemeentefonds en voormalig raadslid, gaat in deze online sessie in op hoe financiën van gemeenten in elkaar zitten, waar de stuurruimte zit bij een begroting en waar u in deze tijden van coronamaatregelen en tegemoetkomingen vanuit het Rijk rekening mee dient te houden.

  • Wat betekent corona voor de positie van de raad?

De maatregelen rondom de coronacrisis hebben ook gevolgen voor de gemeenteraad en het raadswerk. Wat zijn de gevolgen voor de democratische controle? Is het in in een digitale vergadering mogelijk de rol van volksvertegenwoordiger, controleur en kadersteller in te vullen of is het nodig alles op alles te zetten om fysiek bij elkaar te komen? Gerard Drosterij, oprichter van Slow Politics, gaat tijdens deze online Raadsacademie in gesprek met deelnemers over deze en meer vragen omtrent de rol van de raad in coronatijd.

Inschrijven

Er zijn helaas geen plaatsen meer beschikbaar.