Raadsacademie - Online

27 maart 2021

Raadsacademies zijn de bijeenkomsten waarbij raadsleden in gesprek met elkaar en met experts gaan over actuele onderwerpen die betrekking hebben op het raadswerk. Dit gebeurt altijd op een interactieve wijze.

Deze Raadsacademie vindt digitaal plaats van 10:30 tot 12:00 uur. De Raadsacademie van 27 maart wordt in samenwerking met de Vereniging Noord-Hollandse Gemeenten georganiseerd voor raadsleden uit Noord-Holland. Bij eventuele vragen kunt u contact opnemen met de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden via info@raadsleden.nl

Voor deze Raadsacademie heeft u de keus uit een drietal workshops:

  1. Inzicht in de dynamiek van wij-zij denken

Polarisatie – wij-zij denken – maakt deel uit van het politieke spel. Links versus rechts, Den Haag versus de provincie, voor of tegen de komst van een windmolenpark, Democraten versus Republikeinen, jong tegenover oud. Wij-zij denken speelt op tal van manieren een rol, en het is voor elke bestuurder of politicus zaak om de dynamiek te doorgronden. Bart Brandsma is expert op de dynamiek van polarisatie. Hij laat zien met welke basiswetten we te maken hebben, welke vijf posities we kunnen innemen in het spanningsveld, en welke game changers we kunnen toepassen. Juist in een tijd waarin sociale media een hoofdrol spelen in democratische verkiezingen, een tijd waarin we met de coronapandemie felle voorstanders en tegenstanders van maatregelen waarnemen, is het zaak verdieping te zoeken. Wat zijn onze strategische opties? Waar wil je staan? Brandsma zorgt dat we kunnen bijscholen op een fenomeen dat niet meer weg te denken is op tal van dossiers. Hij neemt ons mee in een verhaal met tal van praktische, herkenbare voorbeelden.

  1. ‘Help, ze praten terug!’

Een naïeve en blijmoedige wandeling in de wereld van sociale media kan zomaar uitmonden in een spannende tocht door een mijnenveld. Elke stap die u zet, kan leiden tot een onverwachte reactie. Laurens van Voorst, gemeenteraadslid in Meierijstad en auteur van het handboekje ‘Bijvoorbeeld Hart’ over campagnevoeren voor lokale verkiezingen, neemt u mee in de wereld van snelle, vluchtige en interactieve communicatie.

  1. Coalitievorming en samenwerking binnen de raad

Geerten Boogaard, hoogleraar Decentrale Overheden aan de Universiteit Leiden, gaat in gesprek met raadsleden over verschillende vormen van coalitievorming, welke ontwikkelingen hier te zien zijn en hoe je hierbij zorgt voor een goede samenwerking binnen de raad. Hij put daarbij bijvoorbeeld aan zijn ervaring als (in)formateur in Zaanstad.

Na aanmelding ontvangt u in de week voorafgaand aan deze sessie de link toegestuurd die u naar de sessie van uw keuze leidt.

Inschrijven

Er zijn helaas geen plaatsen meer beschikbaar.