Renske Leijten over het gezag van de raad

26 augustus 2021

Wat is de invloed van raadsleden, wethouders en burgemeesters op de besluitvorming en wat betekent dat voor macht en tegenmacht in de lokale democratie?
Daarover spreekt Renske Leijten, Tweede Kamerlid voor de SP, tijdens de afsluitende onlinebijeenkomst in de serie lezingen over het gezag van de raad. Leijten pleitte afgelopen lente voor een andere bestuurscultuur waarin de volksvertegenwoordiging als macht wordt gezien en niet alleen als tegenmacht. Leijten haalde samen met het toenmalige CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt de toeslagenaffaire boven tafel die afgelopen winter leidde tot de politieke val van het kabinet-Rutte.

De online bijeenkomst met Renske Leijten vindt plaats op donderdagavond 26 augustus van 19.30 tot 21.00 uur. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan hieronder.

Serie lezingen

Macht en tegenmacht zijn belangrijke thema’s in de landelijke democratie. Hoe is het gesteld met macht en tegenmacht in de lokale democratie? En hoe staat de gemeenteraad als hoogste bestuursorgaan in de lokale democratie ervoor? Over dit thema hadden we voor de zomer een 15-tal online bijeenkomsten met wetenschappers, praktijkdeskundigen en experts om na te denken, te prikkelen en te reflecteren over het gezag van de gemeenteraad.

Renske Leijten sluit deze serie van bijeenkomsten af met een bijdrage over macht en tegenmacht in de landelijke en lokale democratie.

De bijeenkomsten over het thema gezag van de raad worden georganiseerd in het kader van het project Democratie in Actie door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en de Vereniging van Griffiers. Lees hier meer over de serie lezingen over Gezag van de Raad.

Inschrijven

Er zijn helaas geen plaatsen meer beschikbaar.