VNG Jaarcongres (dag 1) - Regionale samenwerking

- uur

Wil je als raadslid grip en controle krijgen op thema’s en onderwerpen die in regionale samenwerking worden uitgevoerd? En wat kunnen raadsleden leren van goede voorbeelden uit de praktijk? In deze bijeenkomst krijgen raadsleden en griffiers tijdens het VNG Jaarcongres in Westfriesland een antwoord op deze vragen.

Wie beslist over regionale samenwerking?

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden houdt daarom samen met de griffiers uit de regio Westfriesland een deelcongres met als thema:'Wie beslist over regionale samenwerking?' op dinsdag 28 juni van 14.00 tot 16.15 uur. De sessie bestaat uit een plenair deel waarin Harry ter Braak, adviseur besturing en strategie voor WagenaarHoes, in zal gaan op het eigenaarschap van regionale samenwerking.

Nieuwe werkwijze

Tijdens het tweede deel van de bijeenkomst zal onder meer Nanda van Doremalen, oud-raadslid in de Gemeente Buren en voorzitter van de initiatiefgroep Kracht van de Raden, aan de hand van enkele voorbeelden bespreken welke lessen we hieruit kunnen trekken. Zij is van mening dat raden in de hedendaagse maatschappelijke transities zoals klimaat, zorg, veiligheidsregio, etc, kaderstellend moeten kunnen zijn. De huidige zienswijzeprocedure leent zich daar volgens haar niet goed voor. Samen met de initiatiefgroep heeft zij een nieuwe werkwijze voorgesteld en in de praktijk gebracht in Regio Rivierenland. 

Tot zal er worden ingegaan op welke kansen regionale samenwerking biedt, met welke valkuilen er als raadslid rekening gehouden moet worden en welke ervaringen zijn opgedaan. We hopen op deze manier raadsleden te informeren en voor te bereiden op lokale besluitvorming met een gemeentegrensoverschrijdend karakter.

Programma

13.30 uur – 14.00 uur: Busrit naar locatie
14.00 uur – 14.30 uur: Rondleiding door Enkhuizen
14.30 uur – 14.35 uur: Opening
14.35 uur – 15.10 uur: Plenair: Eigenaarschap of geen eigenaarschap – Harry ter Braak
15.10 uur – 15.50 uur: Praktijkvoorbeeld regionale samenwerking Rivierenland – Nanda van Doremalen
15.50 uur – 16.00 uur: Pauze
16.00 uur – 16.40 uur: Praktijkvoorbeeld West Friesland – Margreet Keesman en Guido Breuker
16.40 uur – 17.00 uur: Teruglopen door de stad naar de bus
17.00 uur - 17.30 uur: Busrit terug naar borrellocatie

Aanmelden

Deelname aan de deelsessie is alleen mogelijk indien men zich eerst heeft aangemeld voor het VNG Jaarcongres. Klik hier om je aan te melden.

Inschrijven

Ben je lid van de vereniging? Log dan eerst in.
Niet-leden kunnen zich niet aanmelden op dit event.