Vrouwen in politiek en bestuur - Online bijeenkomst

- uur

Vrouwen kunnen ruim 100 jaar stemmen en gekozen worden. Al jaren wordt er gesproken over meer vrouwen in politieke en bestuurlijke leiderschapsposities. Helaas zijn vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd in politiek en bestuur. Het kabinet streeft ernaar dat na de Tweede Kamerverkiezingen en de gemeenteraadsverkiezingen in 2021 en 2022 de man-vrouwverhouding in het openbaar bestuur beter in balans is. Afgelopen december was de eerste netwerkbijeenkomst ‘Vrouwen in politiek en bestuur’, een bijeenkomst om samen een netwerk op te bouwen en geïnspireerd te raken met als thema ‘behoud en de doorstroom van talentvolle vrouwen in politiek en bestuur’. Op 27 mei organiseren de Wethoudersvereniging, het ministerie van BZK en het samenwerkingsprogramma Democratie in Actie een tweede inspiratiebijeenkomst. Vrouwen uit alle bestuurslagen én vrouwen met mogelijke politieke ambities zijn van harte uitgenodigd voor de online vervolgbijeenkomst.

Over de bijeenkomst

Jetta Klijnsma en Annemarie Jorritsma delen tijdens de bijeenkomst hun ervaringen als vrouwen in politieke leiderschapsfuncties. Hoe zijn zij gekomen waar ze zijn? Welke obstakels kwamen ze tegen? Wat waren beslissende momenten in hun loopbaan? Welk verschil maken vrouwen in de politiek? Hester Duursema vervulde de afgelopen jaren leiderschapsrollen buiten het openbaar bestuur, voornamelijk in ‘mannenwerelden’. Sinds haar studie International Economics aan de Erasmus Universiteit Rotterdam houdt zij zich bezig met onderwerpen als strategie en leiderschap en promoveerde hier ook op. Ze neemt ons mee in de bevindingen uit haar onderzoek en persoonlijke ervaringen uit haar werkzame leven.

Over de sprekers

Jetta Klijnsma is sinds 2017 de enige vrouwelijke commissaris van de Koning, in de provincie Drenthe. Klijnsma was namens de PvdA wethouder in Den Haag (1998-2008) en staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de kabinetten Balkende IV en Rutte II (2008-2010 en 2012-2017).

Annemarie Jorritsma is sinds 2015 voorzitter van de VVD-fractie in de Eerste Kamer. Eerder was Jorritsma onder meer burgemeester van Almere (2003-2015), Vicepremier en minister van Economische Zaken (1998-2002) en minister van Verkeer en Waterstaat (1994-1998). Ook was ze kwartiermaker van Topvrouwen.

Hester Duursema is sinds 2019 directeur van Detailhandel Nederland, de koepelorganisatie voor alle winkeliers in Nederland. Ze promoveerde op het onderwerp strategisch leiderschap aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Praktische info en aanmelden

Datum: woensdag 27 mei 2020

Tijd: 15:00-17:00 uur

Locatie: online. Na aanmelding ontvangt u een link voor de bijeenkomst.

We zouden het heel mooi vinden als u niet alleen zelf aanwezig zou willen zijn, maar ook een vriendin, collega of kennis inspireert om mee te gaan omdat zij wat u betreft potentie heeft! Zien wij u op 27 mei? U kunt zich inschrijven via deze link.

Inschrijven

Ben je lid van de vereniging? Log dan eerst in.
Niet-leden kunnen zich niet aanmelden op dit event.