Wat kan uw gemeenteraad met de ombudsman/ functie doen?

27 juni 2022

Raadsleden zijn een belangrijk aanspreekpunt voor inwoners die ontevreden zijn met het optreden van het gemeentebestuur. Maar raadsleden zijn niet het enige aanspreekpunt, ook de Ombudsman vervult die rol. Een kwart van de gemeenteraden heeft ervoor gekozen om zelf een ombudsman of -functie in te richten. In driekwart van de gemeenten is de taak van de lokale ombudsman bij de Nationale ombudsman belegd.

De Nationale ombudsman kan veel betekenen voor uw gemeenteraad. Meld u aan bij deze bijeenkomst. Praat mee en leer meer over de rol die de Ombudsman kan vervullen bij het agenderen en bespreken van klachten van inwoners. Ook bij het uitvoeren van raadswerk kan de Ombudsman een ondersteunende rol spelen. Zo gaat veel van het onderzoek van de Ombudsman over lokale onderwerpen, zoals schuldhulpverlening, vrouwenopvang, de participatiewet en inburgering. Jan Prins, specialist lokale overheden bij de Nationale Ombudsman zal deze sessie verzorgen.

Jan Prins

Jan Prins was ooit wethouder, werkte bij het Kabinet van de Koningin en is inmiddels 25 jaar in dienst als klachtbehandelaar en onderzoeker bij de Nationale ombudsman. Hij is dé man als het gaat om lokale overheden.

Programma

19.30 uur Ontvangst en registratie deelnemers
19.45 uur Opening plenair programma door Nederlandse Vereniging voor Raadsleden
19.50 uur Presentatie & gesprek: wat is de ombudsfunctie?
20.30 uur Pauze
20.40 uur Presentatie & gesprek: onderzoek naar lokale onderwerpen
21.25 uur Afsluiting met drankje

Praktische informatie

Deze bijeenkomst bieden wij u kostenloos aan.

De bijeenkomst vindt plaats op het kantoor van de Nationale ombudsman.
Adres: Bezuidenhoutseweg 151, Den Haag
U kunt Google Maps of de routekaart gebruiken om bij de locatie te komen.

Meer informatie

In de 2de helft van 2022 zullen er meerdere bijeenkomsten, verspreid over Nederland, met de Nationale ombudsman georganiseerd worden.

De nationale ombudsman feliciteert raadsleden met hun aantreden

Inschrijven

Er zijn helaas geen plaatsen meer beschikbaar.