Zomerraad (Kaap Doorn)

Nog plaatsen beschikbaar
20 september 2024 10:00 - 17:00 uur

Tweedaagse Zomerraad voor fractievoorzitters: Over leiderschap en politiek.

Gun je zelf twee inspirerende dagen in deze Zomerraad, in de bossen van Doorn. Samen gaan we aan het einde van de zomer aan de slag. Doel: een stevig handelingsperspectief krijgen voor de complexe wereld van de lokale politiek.

Met onder meer Gerda van Dijk, Simon Otjes, Trudy Veninga, Martijm Scherff , Maarten de Winter en Thecla Goossens. Toponderzoekers en ervaren en gedreven coaches.  Praat met hen én met elkaar. Over dualisme, de dynamiek van de fractievoorzitter,  ethiek, mentale gezondheid en succesvol opereren, trends en kenmerken van politiek leiderschap. Met oefeningen over slagvaardig voorzitten en competenties.

Hoe houd jij als fractievoorzitter de boel bij elkaar? En hou blijf jij zelf overeind? Waar liggen jouw ontwikkelkansen? En hoe draag je jouw voorzitterskwaliteiten over op anderen?

Jij bent in de Zomerraad onderdeel van een selecte groep. Wij zorgen voor een hoge leeropbrengst. Heb je zelf vragen of onderwerpen die je wilt aandragen? Dat bespreken we graag met je in een intake.

Programma

Vrijdag 20 september 9:30 inloop, start programma 10.00 uur, tot en met Zaterdag 21 september 17:30

Gerda van Dijk, Universiteit voor Humanistiek: Strategie en politiek
Gerda heeft zich gespecialiseerd in strategie-, leiderschap- en organisatieontwikkeling. Zij benadert organisatievraagstukken vanuit een ecologisch perspectief waarbij dynamiek, samenhang en continue verandering belangrijke trefwoorden zijn. We leven in een tijd van complexe vraagstukken en spanningen in de samenleving. Die zien we op allerlei niveaus: lokaal, nationaal en internationaal. Welk type leider past bij deze dynamische en complexe omgeving?

Martijm Scherff, Debat.nl: Slagvaardig voorzitten
Martijm is acteur en trainer en heeft al vele succesvolle bijeenkomsten met raadsleden begeleid. In deze sessie helpt hij jou met het verstevigen van je grip op de voorzittershamer. Je krijgt theoretische en praktische handvatten om je rol van voorzitter te versterken. Leer hoe je vergaderingen voortvarend en publieksvriendelijk opent, leidt en afsluit. Ontdek hoe je in controle blijft dankzij technieken om subtiel bij te sturen. Oefen met verschillende interventiestijlen en maak – als je met meerdere voorzitters bent – afspraken waarop je samen één lijn trekt in wat wel en niet is toegestaan.

Trudy Veninga, De Politieke School: Wat voor fractievoorzitter wil je zijn?
Wat voor fractievoorzitter wil je zijn? Dat is de kernvraag in een interactieve sessie met Trudy. Als gewezen raadslid, fractievoorzitter en wethouder kent zij jouw wereld als geen ander. Zij gaat in op de verschillende rollen van de fractievoorzitter en geeft je strategieën om je rol als persoonlijk leider verder te ontwikkelen.

Marian de Joode, LTP:  kansen met competenties
Omgaan met politieke vraagstukken is mensenwerk. Succesvol  voorzitten van een politieke fractie kan daarom alleen als je inzicht hebt in je eigen persoonlijke kenmerken en zicht heb op de kenmerken van jouw fractiegenoten. Marian neemt je mee langs de competenties en rollen die belangrijk zijn voor fractievoorzitters. Waar liggen jouw sterktes en hoe kun je je verder ontwikkelen? En hoe kan je dit inzicht gebruiken in de samenwerking en communicatie met anderen?

Simon Otjes, Universiteit Leiden: Dualisme in de politiek
Simon doet onderzoek naar de rol van politieke partijen op het lokale niveau, in de gemeenteraad en tijdens de campagne. Onder zijn leiding heeft Simon met een team onderzoek gedaan naar gezond dualisme, in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. In zijn sessie komt onder meer de vraag aan bod hoe jij vanuit jouw rol nog beter kan bijdragen aan een gezonde dualistische verhoudingen. 

Maarten de Winter, Maarten organisatieadvies: Mentaal gezond
Maarten legt uit wat veerkrachtig leiderschap inhoudt, en hij gaat hierover met je in gesprek. Alle raadsleden willen met hun fractie, hoe groot of klein ook, impact bereiken in hun gemeente. Hoe zorg je er voor dat raadsleden in een fractie echt als team werken? Je leert onder meer over de link tussen leiderschap en samenwerking, over verantwoordelijkheid nemen, geven en afleggen.

 Thecla Goossens: Moreel leiderschap
Morele leiders verbinden hun de persoonlijke waarden aan die van de groep (fractie/partij) en aan die van de samenleving. Hoe vertalen de kernwoorden betrouwbaar, dienstbaar en rechtvaardig zich in het fractiewerk? Waar kan het gaan schuren en hoe los je dat op? Een deel van het antwoord is: leer leven met het schuren, maar heb wel meer zicht op het dilemma en maak er bewuste, onderbouwde keuzes in. Daarvoor moet je zicht hebben op de waarden van iedereen die bij een vraagstuk is betrokken. Je gaat onder meer oefenen met het herkennen van waarden bij anderen, je krijgt handvatten voor het herkennen en hanteren van morele dilemma’s en korte toepassing, we gaan terugblikken, én te ondernemen acties bespreken.

Meer informatie

Na afloop krijgt elk deelnemer een certificaat.

Maximaal één deelnemer per gemeenteraad (uitgezonderd leden van de BES-eilanden).

Kosten € 150, p.p. incl BTW, inclusief sprekers, eten en overnachting.  De kosten kun je vergoed krijgen door je gemeente.

Locatie: Kaap Doorn Postweg 9, 3941 KA Doorn

Heb je allergieën of dieetwensen mail dan naar info@raadsleden.nl 

Inschrijven

Jouw gegevens

Meld je snel en eenvoudig aan door in te loggen. Geen account? Maak dan gebruik van het onderstaande formulier.