7.979 zetels verkiesbaar op 21 maart

7.979 zetels verkiesbaar op 21 maart

De verkiezingen staan voor de deur. Maar niet in alle gemeenten zijn binnenkort verkiezingen. En daar waar wel verkiezingen zijn, wijzigt soms het aantal zetels. Op 21 maart worden 7.979 raadsleden (opnieuw) gekozen van de in totaal 8.863 raadszetels die beschikbaar zijn.

Het aantal raadszetels dat een gemeente heeft, is afhankelijk van hoeveel inwoners een gemeente heeft. Het CBS houdt bij hoeveel inwoners er in een gemeente zijn. Het aantal raadszetels dat een gemeente op 21 maart te verdelen heeft, is op 1 oktober 2017 vastgesteld. 21 gemeenten krijgen na 21 maart meer zetels te verdelen en 3 gemeenten krijgen twee zetels minder door krimpende inwoneraantallen.

Door deze wijzigingen én doordat er regelmatig herindelingen zijn, wisselt het totale aantal raadsleden in Nederland nogal eens. Waar per 1 januari 88 raadsleden minder waren door herindelingen, komen daar op 21 maart juist weer 40 bij. Dat brengt het totaal op 8.863 waarvan er op 21 maart 7.979 verkiesbaar zijn. Voor de overige raadszetels waren afgelopen november verkiezingen of zijn die aankomende november.

Meer of minder zetels

De gemeenten Alblasserdam, Alphen-Chaam, Bernheze, Bladel, Blaricum, Bunnik, Castricum, Delft, Gemert-Bakel, Hardenberg, Heerenveen, Hendrik-Ido-Ambacht, Lansingerland, Montferland, Oudewater, Purmerend, Rijswijk, Sliedrecht, Urk, Voorschoten krijgen er twee zetels bij. Bergen (N-H), Delfzijl, en Loppersum moeten het na 21 maart met twee zetels minder stellen.

Maximale aantal

De gemeente Almere is over 200.000 inwoners heen. Dat betekent dat Almere voortaan niet meer 39, maar 45 raadsleden telt; dat waren er eerst 39. Dat is gelijk ook het maximale aantal; een gemeenteraad bestaat nooit uit meer dan 45 raadsleden.