Aan de slag met opleiding en ondersteuning van raadsleden

Aan de slag met opleiding en ondersteuning van raadsleden

Het samenwerkingsprogramma Democratie in Actie gaat in een ontwikkeltraject samen met gemeenten aan de slag met toerusting en ondersteuning van de raad. Het gaat erom gemeenten te helpen om zelf de ondersteuning en toerusting van raadsleden goed te regelen. Gemeenteraden en raadsleden worden gericht ondersteund om met elkaar het goede gesprek te voeren en hun toerusting goed te organiseren en regelen. 

Doel is dat ieder raadslid weet waar hij of zij recht op heeft en er ook gebruik van durft te maken. Twee concrete thema’s worden aangepakt:

  1. Aan de slag met opleiding en persoonlijk opleidingsbudget voor raadsleden
  2. Aan de slag met fractie ondersteuning en ambtelijke bijstand

Op beide thema krijgen gemeenten begeleiding op maat en wordt een leergroep gevormd van gemeenten.

  • Doet jouw gemeente het op een van deze twee thema’s heel erg goed?
  • Heeft het bijvoorbeeld een prachtig opleidingsprogramma of wordt er gewerkt met een persoonlijk opleidingsbudget voor raadsleden?
  • Of heeft jouw gemeente zijn fractie ondersteuning en ambtelijke bijstand voor raadsleden heel goed voor elkaar? En is het daarin een voorbeeld voor anderen?
  • Of kan jouw gemeente op een van deze thema’s juist extra hulp en ondersteuning gebruiken?

Laat het weten via diaservicepunt@vng.nl, en meld je gemeente nog deze week aan als goed voorbeeld of als geschikte kandidaat voor het ontwikkeltraject van Democratie in Actie.