Aanmelding Dag voor de Raad 2018 geopend

Aanmelding Dag voor de Raad 2018 geopend

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden organiseert in de middag van 28 september de jaarlijkse Dag voor de Raad in Tilburg. Tijdens deze landelijke bijeenkomst bieden wij verschillende plenaire sessies en workshops aan met een bepaald thema. Het thema van de Dag voor de Raad 2018 is ''Raad, veiligheid en ondermijning''. Aanmelden voor de Dag voor de Raad is vanaf heden mogelijk en geheel kosteloos: Dag voor de Raad 2018.

Tijdens de Dag voor de Raad zijn er verschillende plenaire bijdrages van onder andere prof. dr. Pieter Tops (hoogleraar bestuurskunde Tilburg University) en prof dr. Emile Kolthoff (hoogleraar criminologie Open Universiteit). Ook gaan we in gesprek met raadsleden die ervaring hebben met veiligheidsbeleid binnen de gemeente. Naast de verschillende plenaire sessies heeft u de keuze uit verschillende workshops waar u aan deel kunt nemen. 

Ondermijning binnen de gemeente

Het Landelijk Informatie en Expertise Centrum (LIEC) ondersteunt gemeenten en maatschappelijke organisaties bij de bestrijding van ondermijning door het stimuleren van samenwerking en kennisdeling. Karel Schuurman, hoofd van het LIEC, gaat graag met u in gesprek over hoe uw (beginnende) ondermijning herkent en hoe u als raadslid uw bijdrage kunt leveren in de strijd tegen ondermijning.

Het Integraal Veiligheidsplan

De gemeente heeft een regierol bij het lokale veiligheidsbeleid. De gemeenteraad kan hier focus in aanbrengen door middel van het Integraal Veiligheidsplan. Axel Weggelaar van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) neemt u graag mee in de wereld van lokaal veiligheidsbeleid en laat u zien hoe u hier als gemeenteraad voldoende grip op krijgt. 

Omgaan met bedreiging en nazorg

Raadsleden krijgen in toenemende mate te maken met bedreiging en intimidatie. Dit kan van invloed zijn op  uw functioneren binnen het raadswerk, uw baan of het privéleven. Ine Spee van het Instituut voor Psychotrauma gaat graag me u in gesprek over wat bedreiging met u doet en hoe u dit een plek kunt geven. Ook nazorg aan bedreigde raadsleden komt tijdens deze workshop volop aan bod. 

Relatie tussen politie en raad 

Veiligheid valt in de meeste gemeenten binnen de portefeuille van de burgemeester. Het is echter als raad ook belangrijk om inzicht te hebben in de veiligheidssituatie binnen de gemeente. Een goede relatie met de politie is hierbij cruciaal. Frits van Os, veiligheidsanalist binnen de politie Midden-Nederland, heeft veel ervaring in samenwerken met gemeenten en maatschappelijke organisaties. Hij vertelt u tijdens zijn workshop waarom de relatie tussen politie en raad belangrijk is, hoe u deze vormgeeft en onderhoudt. 

Meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie over de Dag voor de Raad 2018 en het aanmeldformulier kunt u hier klikken: Dag voor de Raad 2018. Voor vragen over de Dag voor de Raad kunt u contact opnemen met de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden via info@raadsleden.nl of tijdens kantooruren via 070-373 8195.