Afwijzen restzetel aan kleine partijen schiet doel voorbij

Afwijzen restzetel aan kleine partijen schiet doel voorbij

De nadelen van het niet langer toekennen van een restzetel aan lijsten die de kiesdeler niet halen, wegen zwaarder dan de te verwachten voordelen. Een deel van de kiezers zal niet meer rechtstreeks vertegenwoordigd zijn. Dat is een nadeel wat in de beeldvorming niet zal opwegen tegen een mogelijke en betwijfelde bijdrage aan het vergroten van de bestuurbaarheid van de gemeente.

Deze twijfels heeft de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden onder de aandacht gebracht in een brief aan de leden van de vaste Kamercommissie BZK, in reactie op het voorstel ‘Wet aanscherping vereisten toewijzing restzetels’.

Het behalen van de kiesdeler wordt volgens het wetsvoorstel voorwaarde om een plaats in de gemeenteraad te krijgen. Daarmee gaat er een streep door de mogelijkheid om wanneer je geen volledige zetel hebt gehaald toch via een restzetel in de raad te komen. Met dit voorstel wil minister Uitermark van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het aantal eenpersoonsfracties terugdringen. Zij verwacht dat dit bijdraagt aan het bevorderen van de bestuurbaarheid van de gemeente.

Representativiteit

Als het wetsvoorstel bij de laatste raadsverkiezingen in 2022 zou zijn toegepast, zouden 89 van de 592 gekozen eenpersoonsfracties geen raadszetel hebben gehaald. Dat gaat om één procent van alle raadszetels. Dit is in de ogen van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden een te kleine opbrengst terwijl tegelijkertijd minder kiezers via verkiezingen direct vertegenwoordigd zullen worden in het hoogste lokale bestuursorgaan. Ook betwijfelt de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden of deze opbrengst van 89 geschrapte eenpersoonsfracties een wezenlijke bijdrage vormt voor een betere bestuurbaarheid van de gemeente.

Meer informatie

De twijfels over het wetsvoorstel om geen restzetels toe te kennen aan partijen die niet de kiesdrempel hebben gehaald, heeft de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden ter kennis gebracht van de Tweede Kamer. Wil je de brief naar de commissie binnenlandse zaken van de Tweede Kamer is gestuurd lezen? Klik hier.

Wil je het wetsvoorstel en de memorie van toelichting van de minister lezen? Klik hier voor het wetsvoorstel, en hier voor de memorie van toelichting