Avondklok: werkgeversverklaring nodig bij fysiek vergaderen

Avondklok: werkgeversverklaring nodig bij fysiek vergaderen

Raadsleden en commissieleden die fysiek vergaderen hebben een werkgeversverklaring nodig om tijdens de avondklok de deur uit te mogen. Zij kunnen zelf de verklaring invullen omdat ze als raadslid geen werkgever hebben. 

Vanwege de invoering van een avondklok moet iedereen per zaterdag 23 januari tussen 21.00 uur en 4.30 uur thuis blijven. Raadsleden en commissieleden vallen echter onder de zogeheten cruciale beroepsgroepen, evenals burgemeesters, wethouders, griffiemedewerkers en bepaalde groepen beveiligers, schoonmakers en ict'ers. Voor het bijwonen van een fysieke raadsvergadering maar ook voor (het ondersteunen van een) digitale raadsvergadering, bijvoorbeeld vanuit het gemeentehuis, mag je van huis.

Raadsleden en deze andere beroepsgroepen moeten dan wel een door de werkgever ondertekende werkgeversverklaring en een eigen verklaring avondklok kunnen laten zien. Eerder waren er berichten dat de betreffende verklaring voor raadsleden ook door de burgemeester moet worden ingevuld, maar donderdag werd bekend dat een dergelijke ondertekening niet nodig is. 

Gemeenteraden die nog altijd fysiek vergaderen wordt overigens aangeraden om zo veel mogelijk als het kan digitaal te vergaderen. In dat geval kunnen raadsleden die ziek zijn of in quarantaine zitten ook mee vergaderen. 

Modelformulieren en Q&A

Voor alle politieke ambtsdragers geldt dat als zij voor noodzakelijke werkzaamheden na 21.00 uur naar buiten moeten, zij een eigen verklaring en een zelf ingevulde werkgeversverklaring moeten kunnen tonen. Bijgevoegd vind je ook algemene informatie over de avondklok en veel gestelde vragen

Meer informatie

- De Kamerbrief 'Kabinetsreactie op het 96e OMT-advies' van minister De Jonge van 20 januari (zie pagina 21).

- Achtergrondinformatie bij de Kamerbrief.

- Vind hier de meest recente maatregelen van de rijksoverheid met betrekking tot de avondklok.

- Nieuwsbericht 21/1/2021 van de rijksoverheid over de avondklok, met oa toelichtingen en teksten in eenvoudige taal.