Bedreigingen geen onderdeel van raadslidmaatschap

DEN HAAG – Elke vorm van bedreiging richting raadsleden is onacceptabel. ‘’Agressie, belediging, intimidatie en geweld tegen raadsleden zijn ongepast’’, zegt Raadslid.Nu vice-voorzitter Gerard Ram in het Nederlands Dagblad.

Politici, en dus ook raadsleden, worden de laatste tijd vanwege de discussie over de vluchtelingenopvang steeds vaker bedreigd. Soms worden zelfs familieleden van politici bedreigd, zoals in Rijswijk waar dreigbrieven naar raadsleden zijn verstuurd met daarin mededelingen over hun dochters. ‘’Dat politici bedreigd worden is al verschrikkelijk, maar het is helemaal van de zotte als hun partner en kinderen erbij betrokken worden’’, aldus Ram in De Telegraaf. Politieke ambtsdragers moeten zonder last en ruggespraak hun ambt kunnen uitoefenen. ‘’Niemand kiest vrijwillig voor een baan met een garantie op bedreigingen en intimidaties.’’

Zelfs kleine uitingen van agressie moeten de kop in worden gedrukt zoals bepaalde scheldwoorden, de middelvinger ophouden en de tong uitsteken, vindt Ram. Anders gaat het van kwaad tot erger. Bij BNR Nieuwsradio benadrukte hij dat raadsleden die te maken krijgen met agressie, geweld of intimidatie hierover met elkaar, de burgemeester en de griffier in gesprek moeten treden. Dit moet niet verzwegen worden, maar juist bespreekbaar worden gemaakt. Aangevallen worden als raadslid is namelijk een aanval tegen de hele raad, want raadsleden kunnen dan niet meer hun vrije mening geven. 

Gesprek met minister
Het kabinet reageerde fel op de bedreigingen tegen lokale politici. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zegt dat van alle bedreigingen aangifte is gedaan en dat het Openbaar Ministerie bij bedreigingen hogere straffen kan eisen. "Blijf met je tengels van onze politic afi en hou ze in ere", zegt de minister.
Minister Plasterk zei in Nieuwsuur dat hij graag met Raadslid.Nu, de Wethoudersvereniging en het Genootschap van Burgemeesters in overleg gaat over de bedreigingen aan het adres van raadsleden en andere lokale politici.

Vertrouwenslijn
Raadsleden die te maken krijgen met agressie en geweld kunnen altijd terecht bij de Vertrouwenslijn. Deze lijn heeft als doel om raadsleden die met agressie en geweld te maken krijgen te ondersteunen en tips te geven over wat zij kunnen doen en hoe ze hiermee om kunnen gaan.  De Vertrouwenslijn wordt beheerd door NL Confidential en werkt samen met Raadslid.Nu. De lijn is te bereiken via 0800 2800 200.

 
Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 19 oktober 2015.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is. 

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier 

Voor meer informatie over Raadslid.Nu: www.raadslid.nu