Betrek inwoners bij het raadswerk door middel van een burgerberaad

Betrek inwoners bij het raadswerk door middel van een burgerberaad

Door middel van een burgerberaad kunnen burgers worden betrokken bij besluitvorming over maatschappelijke vraagstukken. De VNG heeft samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken een pilot gehouden in acht verschillende gemeenten. Deze pilot is afgesloten met de publicatie van de Handreiking Burgerberaden. 

Deze Handreiking Burgerberaden is bedoeld voor gemeenten die hun democratie willen versterken en vernieuwen door burgers mee te laten praten over beslissingen die hen direct aangaan.

Burgerberaden

Een burgerberaad bestaat uit een groep van ongeveer honderd willekeurige mensen uit een gemeente die een afspiegeling vormen van de samenleving. Deze burgers gaan met elkaar in gesprek over een specifiek thema. Een burgerberaad duurt minstens vijf dagen waarin burgers informatie krijgen, met experts spreken en een mening vormen over het afgesproken thema. Vervolgens komt de groep tot aanbevelingen die ze aan de gemeenteraad doorgeven, die er vervolgens een besluit over gaat vormen.

Initiatief gemeenteraad

Raadsleden kunnen zelf het initiatief nemen voor een burgerberaad. Dit kan bijvoorbeeld als ze concreet advies willen over een specifiek thema, of als ze graag participatie in de gemeente willen stimuleren. Het initiatief voor een burgerberaad kan ook komen vanuit de inwoners zelf, of het college van B&W. De raad moet van tevoren duidelijk zijn over het mandaat waarmee het burgerberaad aan de slag gaat, zodat van tevoren duidelijk is wat er met de uitkomsten gedaan gaat worden.

Handreiking

De Handreiking Burgerberaad is een praktische gids, gemaakt voor gemeenten die zich bezig willen houden met de organisatie van een burgerberaad. De handreiking bevat tien hoofdstukken waarin het proces van organiseren uitgelegd wordt, inclusief praktijkcasussen van 16 gemeentes.

Meer informatie

Voor de volledige Handreiking burgerberaden van de VNG, klik hier.

Afgelopen juni was de Landelijke praktijkconferentie: Lessen van 2 jaar burgerberaden in Nederland. Lees hier meer.