Burgemeester moet raad begeleiden bij integriteitskwesties

Burgemeester moet raad begeleiden bij integriteitskwesties

BARNEVELD - Raadsleden moeten bij integriteitskwesties worden begeleid door de burgemeester. De burgemeester moet meteen op de hoogte worden gesteld van integriteitskwesties en kan raadsleden zo informeren over ingediende verwijten, zodat het raadslid niet op zichzelf is aangewezen.

Bij een raadslid uit de gemeente Barneveld is dit niet goed opgepakt door de burgemeester en was het raadslid op zichzelf aangewezen. Het raadslid onderhandelde voor zijn kinderen over de aankoop van een groot perceel met woning. Splitsing van het perceel voor de bouw van een tweede woning was door de gemeente steeds afgehouden, maar toen het raadslid er mee aan de slag ging bleek splitsing ineens wel mogelijk. Op dat moment gaan vele alarmbellen rinkelen.
Lees de hele casus hier in de column ‘Integriteit is zaak burgemeester’ van hoogleraar Douwe Jan Elzinga in Binnenlands Bestuur.

 

Bron: Binnenlands Bestuur / Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 14 december 2015.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin.

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is. 

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!