Cursus snellezen vanaf de iPad voor raadsleden

Cursus snellezen vanaf de iPad voor raadsleden

Advertorial - DEN HAAG- Raadsleden die snel en grondig hun digitale stukken op de iPad willen lezen, kunnen zichzelf trainen in snellezen vanaf de Ipad bij Effectivitijd.

Steeds meer raadsleden gebruiken in het kader van papierloos vergaderen de iPad om de gemeentelijke stukken te lezen. Het grote voordeel van de iPad is dat je als raadslid alles bij de hand hebt. Alle raadsstukken staan er op en zijn op te zoeken in het archief van de iPad. De iPad heeft bovendien als voordeel dat je aantekeningen snel kunt terugvinden. Ook is het gemakkelijk om teksten te arceren en daarvan een samenvatting te maken.

Het grootste struikelblok bij het lezen op een iPad is de manier waarop teksten zijn geschreven, stelt Jan Willem Ouwehand van het bureau Effectivitijd dat raadsleden traint in snellezen vanaf de iPad. Bij veel gemeentes gaat dit mis. De teksten die raadsleden lezen zijn vaak niet geschreven voor de iPad. Dit betekent dat er gebruik is gemaakt van kolommen, pagina’s verticaal en horizontaal en grafieken tussen de tekst. Hierdoor zoomen raadsleden constant in en uit tijdens het lezen en verdwijnt het overzicht, aldus Ouwehand.

Cursus snellezen

De cursus snellezen vanaf de iPad van Effectivitijd is erop gericht om mensen sneller te leren lezen vanaf de iPad, zodat zij hun tijd zo effectief mogelijk kunnen besteden. De cursus start met een test om te zien hoe snel raadsleden van de iPad kunnen lezen en om helder te krijgen hoe mensen lezen, bijvoorbeeld in welke houding zij lezen. Na de test ontvangen de raadsleden individueel advies over hoe zij sneller kunnen leren lezen en oefeningen om dit ook daadwerkelijk te bereiken. Naast deze individuele aanpak tijdens de cursus, worden de problemen en adviezen ook plenair besproken zodat iedereen vragen kan stellen en men van elkaar kan leren.

Hier kunt u het gehele interview met Jan-Willem Ouwehand van Effectivitijd lezen waarin hij ook een aantal tips geeft waarmee u uw leessnelheid zelf al kan verbeteren.

Voor meer informatie en de gratis online cursus gaat u naar de website van Effectivitijd: http://www.effectivitijd.nl/ 

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 18 december 2014.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.

Nog geen lid van de vereniging?

Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier

Voor meer informatie over Raadslid.Nu: www.raadslid.nu