De gemeente kan geen filiaal van het Rijk worden

De gemeente kan geen filiaal van het Rijk worden

‘’De positie van de raad moet versterkt worden, zodat de gemeente geen filiaal van het Rijk wordt.’’ Dat is de kern van de bijdrage van de Groningse emeritus hoogleraar Douwe Jan Elzinga tijdens de Dag voor de Raad 2021 op vrijdag 9 april.

De gemeente heeft de afgelopen jaren steeds meer taken overgeheveld gekregen van het Rijk, maar ook steeds meer taken zijn in de regio belegd. Om deze taken op een goede manier uit te kunnen voeren, is het van belang dat gemeenteraden optimaal in positie worden gebracht. Wanneer dat niet gebeurt, dreigt het gevaar dat de gemeente als een filiaal van het Rijk gaat fungeren.

Douwe Jan Elzinga, tevens columnist voor de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, geeft tijdens de Dag voor de Raad op 9 april, op zijn kenmerkende wijze zijn visie op wat ervoor nodig is om de gemeenteraad ook in de toekomst optimaal te laten functioneren.

- YouTube

Dag voor de Raad

De Dag voor de Raad wordt sinds 2017 jaarlijks georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Dit jaar vindt de digitale Dag voor de Raad plaats op 9 april.
Hierbij kunt u uw eigen programma samenstellen! Naast Elzinga zijn er vijf andere wetenschappers die tijdens de Dag voor de Raad een bijdrage leveren, bijvoorbeeld over diversiteit in de raad, raadsakkoorden of de valkuilen van collegevorming. Klik hier voor het volledige programma van de Dag voor de Raad.

Aanmelden

Bij de Dag voor de Raad kunt u uw eigen programma samenstellen en zo de sessies volgen waar u behoefte aan hebt. U kunt zich aanmelden voor de Dag van de Raad en de sessie met Douwe Jan Elzinga via deze link.