De raad als conservator? In Ede kan het!

De raad als conservator? In Ede kan het!

De gemeenteraad heeft een belangrijke stem in het kunst- en cultuurbeleid in de gemeente. Normaal gesproken beperkt dat zich tot het vaststellen van beleidskaders en budgetten. In Ede mogen raadsleden echter opeens optreden als conservator: zij mogen samen met burgemeester en wethouders zélf een expositie samenstellen. 

Huis Kernhem in Ede is normaliter een locatie voor kunstexposities van professionele of amateurkunstenaars. Van 28 oktober tot en met 12 november is er echter niet één kunstenaar die een expositie houdt, maar de hele volksvertegenwoordiging van Ede plus de burgemeester en wethouders onder de naam ‘De keuze van Gemeenteraad, Burgemeester en Wethouders’. 

Persoonlijke keuze

De raadsleden, burgemeester en wethouders brengen elk een kunststuk mee dat voor hen persoonlijk iets betekent. Elk kunststuk krijgt een beschrijving zodat bezoekers kunnen inzien waarom het de politici inspireert bij hun werk. Het kan een zelfgemaakt werk zijn of een kunstwerk uit eigen huis, maar mag ook een geleend werk zijn. Ook zijn de Edese politici vrij om te kiezen wat voor soort kunst zij tentoonstellen: een beeld, een gedicht, een foto of een ander object. 

Bezoeken?

De expositie is gratis te bezoeken van 28 oktober tot en met 12 november. Huis Kernhem is in het weekend geopend van 12.00-17.00 uur. Dit is gemakkelijk te combineren met de Raad op Zaterdag-bijeenkomst ‘Klaar voor vier jaar!’ die op zaterdag 11 november 22 km verderop in Amersfoort plaatsvindt. Aanmelden daarvoor kan hier.