‘Denk na over rol media in functioneren lokale democratie’

‘Denk na over rol media in functioneren lokale democratie’

DEN HAAG – Raadsleden moeten nadenken over fundamentele kwesties als het functioneren van de lokale democratie en de rol van de media daarin. Deze oproep heeft Mark den Boer, voorzitter van Raadslid.Nu, vandaag gedaan in een artikel in het dagblad Trouw.

In Trouw wordt de vraag aan de orde gesteld of de gemeente de worstelende lokale krant een (financieel) zetje in de rug moet geven, zoals de publieke omroep ook wordt gesteund. Een mogelijkheid daartoe zou zijn het oprichten van fondsen, te betalen uit het gemeentelijk communicatiebudget, om noodlijdende kranten te ondersteunen. Dit is voorgesteld in een recent onderzoek door de DSP-groep.

Uit het artikel in Trouw blijkt dat in diverse grote gemeenten het niet zo treurig is gesteld met de aanwezigheid van een kritische regionale en lokale pers. Uit het onderzoek van de DSP-groep is gebleken dat zeker in de gemeenten met minder dan vijftigduizend inwoners er amper nieuws over de lokale politiek wordt geboden. Dat dit niet goed is voor het functioneren van de lokale democratie wordt erkend door bestuurders en raadsleden.

Voorzitter Mark den Boer roept in Trouw op dat het niet mag blijven bij het vaststellen van de zorgen over de stand van de lokale journalistiek.  ‘We gaan vervolgens telkens over tot de orde van de dag. Terwijl het goed zou zijn als raadsleden naast de dagelijkse politiek ook nadenken over fundamentele kwesties als het functioneren van de lokale democratie en de rol van de media daarin.’

Meer informatie

Wie het Trouw-artikel “De waakhond snakt naar zuurstof” terug wil lezen, kan dat doen door hier te klikken.

Raadslid.Nu heeft in januari een rapport uitgebracht in het kader van het debat over het aanzien van de raad in de lokale democratie. In dit rapport staan diverse aanbevelingen, onder meer korter vergaderen. Klik hier voor de hoofdpunten en het rapport Aanzien of Afzien.

Op 16 april vindt er in Hilversum een bijeenkomst plaats voor raadsleden, wethouders, burgemeesters en regionale media over de rol en positie van de media in de lokale democratie. Voor meer informatie klik hier.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 4 maart 2015.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier

Voor meer informatie over Raadslid.Nu: www.raadslid.nu