Diversiteit is van ons allemaal

Diversiteit is van ons allemaal

De lokale democratie is van ons allemaal, maar hoe zorg je daarvoor? Deelnemers van het VNG-jaarcongres dachten daarover na in het oude stadhuis van Gouda onder begeleiding van Barbara Bos, expert op het gebied van diversiteit en inclusie, en burgemeester van Oudewater Danny de Vries.

Burgemeester Danny de Vries ziet duidelijk de kanteling in de samenleving omtrent vertrouwen. ‘Om het verschil te maken moeten we met elkaar als samenleving uit de bubbel van gelijk hebben. Het gebrek van vertrouwen, het uitsluiten van mensen in de meest brede zin van het woord, maakt het niet aantrekkelijk om je in de lokale democratie te gaan inzetten. Zeker niet als je ook nog tot een kwetsbare groep behoort.’

Vertrouwen

Hard werken aan het vertrouwen is nodig volgens De Vries, want anders zul je nooit een goede afspiegeling krijgen in de raad. ‘De lokale democratie is van ons allemaal. Maar zonder vertrouwen in de overheid of in elkaar en waarbij mensen elkaar blijven uitsluiten, zullen ondervertegenwoordigde groepen zeker niet de lokale politiek in willen en zal de gemeenteraad dus nooit een afspiegeling zijn van én voor alle inwoners’

Oorzaken

Onder leiding van Barbara Bos verdiepten de deelnemende burgemeesters, wethouders, raadsleden, gemeentesecretarissen en griffiers zich in de oorzaak waardoor de diversiteit in de lokale democratie ontbreekt. Enkele conclusies: ‘Politiek is veelal gericht op hogeropgeleiden en nog vooral het domein van de hogeropgeleiden’. Er zijn te veel drempels om actief te worden, de voorwaarden om deel te nemen als volksvertegenwoordigers zijn onaantrekkelijk. Het ontbreekt aan moderne verlof- en vervangingsregelingen. Er heerst teveel een sfeer van wij tegen zij in plaats van samen de problemen van inwoners oplossen. En het politieke spel trekt niet iedereen aan om actief te worden.

Samenwerking 

De deelsessie over diversiteit en inclusiviteit tijdens het VNG Jaarcongres in het Groen Hart is georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, de Wethoudersvereniging, de Vereniging van Griffiers, het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en de Vereniging van Gemeentesecretarissen.

Meer informatie

Meer weten over diversiteit en inclusie of participatie? Bekijk dan hier de themapagina.

Meer informatie over Barbara Bos van All Aboard, klik hier.

Deelnemers die de presentatie willen ontvangen kunnen mailen naar info@raadsleden.nl