Drechtraad omvormen tot Drechtstad

Drechtraad omvormen tot Drechtstad

Steeds meer gemeentelijke taken worden uitgevoerd in regionale samenwerking. De Drechtraad, als regionale volksvertegenwoordiging in de samenwerking van zes gemeenten in de Regio Drechtsteden, wordt daardoor steeds belangrijker. Verder is er steeds meer ambtelijk en bestuurlijk overleg in de regio. “De Drechtsteden zijn daarom toe aan een volgende stap: een flexibele netwerksamenleving rondom projecten met een regiofonds of de vorming van een Drechtstad”.

Marcel Boogers, hoogleraar regionaal bestuur van de Universiteit Twente, gaf de optie om van de zes gemeenten in de Regio Drechtsteden (Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik Ido Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht) door herindeling een Drechtstad te maken in overweging tijdens het feestje van 12,5 jaar Drechtraad dinsdagavond in Alblasserdam.

Keuze tussen afstand of 1 gemeente

Volgens Boogers was de regionale samenwerking in de Drechtsteden in 2004 zijn tijd ver vooruit, maar de tijd dreigt de Drechtsteden nu in te halen. Boogers wees er op dat het heel normaal is overal in het land om heel veel zaken en taken in regionale samenwerking aan te pakken en uit te voeren. “Terug naar de netwerkorganisatie (een beetje afstand nemen dus), of maak er een echte stad van (een samengestelde gemeente). Kies maar Drechtraad”, zo luidde de boodschap van Boogers aan de 47 raadsleden vanuit de zes gemeenten die samen op dinsdag in de Drechtstedendinsdag besluiten over wat er in hun regio en in hun gemeenten moet gebeuren.

Zelfstandig blijven

Voormalig Drechtraadslid Dick van Meeuwen verwoordde een van de voordelen van de regionale samenwerking die in 2004 op gang is gebracht door de toenmalige burgemeester van Dordrecht, Ronald Bandell. “Door de samenwerking kun je ook zelfstandig blijven”. Regionale samenwerking in de Drechtsteden heeft de verkokering verminderd. “Je leerde denken over je eigen grenzen heen. Wij-zij werd ons-denken”.

Volksvertegenwoordiging in positie

“We moeten zorgen dat de volksvertegenwoordiging in positie is”, reageerde Rene van Engelen, fractievoorzitter van GroenLinks in Papendrecht en lid van de Drechtraad. “Als de burgers voordelen merken van regionale samenwerking is dat voldoende”, vond Fred Loos, Algemeen Belang-raadslid uit Zwijndrecht en vice-voorzitter van de Drechtraad.

De Dordtse wethouder Piet Sleeking (Beter Dordt) vond dat men zich niet blind moet staren op het model. “Kijk naar de inhoud”.

Drechtraad niet geheel legitiem

De tevredenheid over de regionale samenwerking in de Drechtsteden is groot, zo bleek op het feestje van bestuurders en volksvertegenwoordigers in Alblasserdam. Op de stelling “Onze regionale samenwerking is succesvol en verdient navolging” gingen veel groenen kaarten in de zaal omhoog.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken complimenteerde de regionale samenwerking in de Drechtraad. “U bent uw tijd vooruit geweest. U heeft voor uw eigen gebied een oplossing gezocht die hier past.” De demissionaire bewindsman, die in 2012 aantrad als minister, maakte ook een kanttekening: “De Drechtraad heeft een goede organisatieschaal al is het democratisch niet geheel legitiem”.

In de ban van regionale samenwerking

De samenwerking in de Drechtsteden is een van de regio’s die door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden sinds 2014 worden gevolgd over hoe raadsleden grip krijgen op regionale samenwerking. De andere regio’s zijn West-Brabant en Twente.

Voor de afleveringen over de regio Drechtsteden:

  • Grenzeloos denken om meer voor je inwoners binnen te halen (aflevering 20)
  • Greep op regionale samenwerking? Maak het politiek! (aflevering 18)
  • 'Je vertegenwoordigt een mix van lokaal- en regionaal belang' (aflevering 17)
  • 'Oog en oor hebben voor onze inwoners, zowel lokaal als in de regio' (aflevering 14)
  • De lessen en tips van 2015 (aflevering 11)
  • 'Wel samenwerken in Drechtsteden, geen bevoegdheden overdragen'(aflevering 7)
  • ‘Gaan de Drechtsteden aan democratie ten onder?’ (aflevering 3)

Voor alle afleveringen, ook die uit Twente en Brabant, klik hier.