
Driekwart van Amsterdamse raadsleden geconfronteerd met agressie en geweld
Een grote meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraadsleden heeft te maken met bedreigingen, intimidatie en andere soorten van ongewenst gedrag. Het blijkt dat 71 procent van de Amsterdamse raadsleden sinds de raadsverkiezingen van 2022 te maken heeft met dreigbrieven, bedreigende e-mails of verbale agressie. Dit blijkt uit een onderzoek van de lokale nieuwszender AT5.
De Amsterdamse cijfers zijn fors hoger dan landelijk. Een derde van de raadsleden zegt met ongewenste agressie, intimidatie en geweld te maken hebben. Dit blijkt uit een binnenkort te publiceren onderzoek onder raadsleden, wethouders en burgemeesters. Dit onderzoek is gehouden in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, Wethoudersvereniging en Nederlands Genootschap van Burgemeesters.
Social media
Raadsleden worden vooral bedreigd via social media. “Meestal zijn het geen concrete bedreigingen als ‘ik weet waar je woont’, maar vaak zijn het racistische of seksistische berichten waarin ik op mijn identiteit word aangevallen”, zo vertelt het Amsterdamse raadslid Fatihya Abdi in een artikel (‘Uitgescholden, bedreigd – en wat dat met je doet’, 12 oktober 2024) in NRC. Stoppen met het raadswerk ligt op de loer. Collega-raadslid Itay Garmy in hetzelfde artikel zegt soms te twijfelen zich langer in te zetten voor de hoofdstad: “Het geeft hoofdpijn en ik wil gewoon wat rust, maar het is nodig geluiden van nuance te laten horen en me in te zetten voor de stad.
Honderd bijeenkomsten
Politici die zich belaagd of bedreigd voelen of vragen hebben over beveiliging of rechtshulp kunnen aankloppen bij het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur. Vanuit het Ondersteuningsteam zijn in de afgelopen anderhalf jaar meer dan honderd zogeheten On Tour-bijeenkomsten gehouden. In deze bijeenkomsten wordt het gesprek gevoerd met raadsleden, wethouders en burgemeesters over bewustwording wat agressie, intimidatie en geweld met je doet en waar en wanneer je de grens kunt en moet trekken.
Ondersteuning
Behalve raadsleden kunnen ook burgemeesters, wethouders, Statenleden en gedeputeerden die geconfronteerd worden met vraagstukken rondom de eigen veiligheid (intimidatie, bedreiging, agressie en geweld) bij het Ondersteuningsteam terecht. Het Ondersteuningsteam geeft lokale bestuurders en volksvertegenwoordigers steun en adviseert welke vervolgstappen gezet kunnen worden.
Meer informatie
Voor meer informatie over het Ondersteuningsteam Netwerk Weerbaar Bestuur klik hier.