‘Durf te zeggen: ik begrijp er geen moer van!’

‘Durf te zeggen: ik begrijp er geen moer van!’

DEN HAAG/HENDRIK IDO AMBACHT – Richt u als nieuw raadslid op de hoofdzaak. Laat u niet afleiden door allerlei vragen, onderwerpen en kwesties die niet met uw belangrijkste onderwerpen te maken hebben. Patrick Nederkoorn, voormalig raadslid uit Amersfoort, sloot het VNG-deelcongres voor raadsleden en griffiers af met acht stichtelijke adviezen voor nieuwe raadsleden.

Dagvoorzitter en oud-raadslid Patrick Nederkoorn gaf de (nieuwe) raadsleden 8 tips mee om overeind te blijven in de maalstroom van verwachtingen, informatie, vragen, debatten en vergaderingen.

1. Reflecteer op wat je doet. Denk na over je eigen rol;

2. Bepaal als raadslid je eigen agenda: formuleer 3 doelen waarom je in de raad zit;

3. Bouw een eigen netwerk op. Laat je niet opsluiten in het gemeentehuis;

4. Stel domme vragen (!) Durf als raadslid altijd en zonder schaamte te zeggen als je naar een verhaal hebt geluisterd of een vuistdik dossier hebt ontvangen: ‘Ik begrijp er geen moer van.’;

5. Denk na over de relatie met de inwoners. - Burgers, zo bleek tijdens het congres worden soms bijna gezien als een vijand, zo van begrijpen de burgers wel wat we doen. Nederkoorn riep de raadsleden op om goed na te denken hoe je als raadslid je volksvertegenwoordigende rol invult en vergeet niet dat het gros van de burgers zich echt niet bezighoudt met alle details waar je als raadslid in het gemeentehuis druk mee bent. ‘Ik was uit de raad, en wist binnen een paar dagen niet meer alle details. Heerlijk was dat!’

6. Laat de democratie in zijn waarde. - ‘Tegen coalitiepartijen zeg ik: uw college is beter dan u denkt, maar een beetje boksen af en toe mag best.’ ‘Tegen oppositiepartijen zeg ik: als u echt serieus genomen wilt worden, ga niet overal tegenin.’

7. Lach eens even. - Humor kan een ontspannen effect hebben op je activiteiten als raadslid.

8. Richt u op de hoofdzaak. - Laat je als raadslid niet afleiden, maar richt je op wat voor jouw werk als raadslid de belangrijkste punten zijn.

Nederkoorn gaf zijn tips aan het slot van het deelcongres tijdens het VNG Congres 2014 in Hendrik Ido Ambacht. Dat deelcongres ging het over het samenspel tussen gemeenteraad en college. Dat samenspel heeft te maken met de politisering van de verhoudingen. ‘Daardoor is het soms nauwelijks mogelijk om vragen te stellen hoe we het als gemeenteraad beter kunnen doen’, verzuchtte een van de aanwezige raadsleden.

Sebastian van ’t Erve, burgemeester van Lochem, ex-wethouder van Amersfoort, sprak uit dat het lokaal bestuur voor de opdracht staat op van een debatcultuur naar een cultuur van dialoog te gaan om zo de kwaliteit van het lokaal bestuur te verbeteren.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 20 juni 2014.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op twitter (@Raadslid.Nu), Facebook en Linkedin.

Raadslid.Nu houdt in juni en juli vier regionale congressen over het onderwerp veiligheid, zodat de gemeenteraad beter in staat is om dit jaar het veiligheidsplan voor de eigen gemeente vast te stellen. Informatie en aanmelding klik hier.

Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie. Nog geen lid van de vereniging? Aanmelden kan hier