Effectief onderhandelen: stel de juiste vragen

Effectief onderhandelen: stel de juiste vragen

Als raadslid moet je regelmatig onderhandelen om anderen te overtuigen van je voorstel. De juiste voorbereiding is daarbij belangrijk.In de nieuwe animatie 'Onderhandelen' leggen wij uit welke soort vragen je het beste kan stellen, zodat je voorstel meer kans van slagen heeft.

Het belangrijkste element van onderhandelen is vragen stellen en interesse tonen in de standpunten van de ander. Stel eerst positievragen om te ontdekken hoe andere fracties in bepaalde thema’s staan en wat zij belangrijk vinden.
Vervolgens kan je overgaan op samenwerkingsvragen om de mogelijkheden te verkennen om samen aan een oplossing te werken. Begin vroeg met onderhandelen zodat je iemand niet overvalt met je plan en probeer zoveel mogelijk draagvlak te zoeken, want samen sta je sterker.

  

Leeromgeving

De animatie ‘Onderhandelen’ vind je in de digitale leeromgeving. In de leerlijn 'Debatteren en onderhandelen' op de digitale leeromgeving vind je meer modules over dit onderwerp. Deze animatie is in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Raadsleden geproduceerd door Debat.nl.