Escape Room in raadszaal voor jeugdige raadsleden

Escape Room in raadszaal voor jeugdige raadsleden

DEN HAAG – Jongeren interesseren voor de gemeenteraad om zo wat te doen aan de vergrijzing van de raad. Een Escape Room in de raadszaal, raadsleden die een festival bezoeken en in gesprek gaan met jongeren, of een serie podcastafleveringen die vertellen hoe je een succesvol (jong) raadslid kunt zijn. Met ludieke ideeën triggert de Battle of Concepts de jeugd.

Vijf ideeën zijn uitgekozen als de beste van 96 ingestuurde ideeën om jongeren te interesseren voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Zo is er het idee Onder Invloed, waarbij raadsleden naar de jongeren toegaan op een plek die hen aanspreekt, zoals een festival. Dit nodigt uit om met elkaar in gesprek te gaan. Of de Crash course podcast waarin door middel van podcastafleveringen wordt toegelicht hoe je succesvol (jong) raadslid kunt zijn. Verder zien we nog ideeën als een Escape Room in de raadszaal, het benaderen van jonge ouders en een traineeship waarbij de young professional zowel bij een bedrijf als de gemeente aan het werk gaat. 

Battle of Concepts

De Battle of Concepts is een project waarbij uitdagingen worden gepost op de website. Voor deelnemers ligt er de kans om hun creativiteit de vrije loop te laten en allerlei originele concepten in te sturen. Hierbij zijn ook prijzen te winnen, wisselend van samenwerkingen die worden aangeboden tot geldprijzen. Voor organisaties biedt het een platform waar zij een lastige kwestie kunnen voorleggen, en out of the box ideeën hiervoor kunnen verzamelen. Deze keer werd op het platform de vraag voorgelegd: hoe kunnen we twintigers en dertigers meer betrekken bij de gemeentepolitiek?

Het project wordt georganiseerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken, in samenwerking met onder andere Raadslid.Nu, ProDemos en politieke partijen. Al deze partijen zijn op zoek naar een manier om jongeren te interesseren in de gemeenteraad. Ook gemeentes zoekende naar hoe ze deze leeftijdscategorie kunnen bereiken. Zo zagen we in Heerhugowaard al het Vlogfestival en bestaan er in veel gemeenten jeugdgemeenteraden. 

Vergrijzing van de raad

Meer jongeren betrekken bij de gemeentepolitiek is cruciaal. Uit de Nationale Raadsledenenquête blijkt dat de gemiddelde leeftijd van een raadslid 55,9 jaar is. De raad vergrijst in een hoog tempo. Ook was de opkomst van jongeren bij de laatste verkiezingen altijd laag, veel lager dan bij andere leeftijdscategorieën. Gemeenten zoeken naar manieren om jongeren te betrekken, maar dit blijkt lastig.

Finaledag

Wil je ook bij de finaledag van de Battle of Concepts aanwezig zijn? Dat kan! De finaledag is toegankelijk voor raadsleden, burgemeesters, wethouders, studenten, andere (politieke) belangstellenden en vooral voor jongeren. Meld je aan via deze website, en wordt op deze dag geïnspireerd door creatieve concepten om jongeren te betrekken bij de gemeentepolitiek.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 22 september 2017.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin.

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.  

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 45 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 80 euro. Aanmelden kan hier!