Europese regels ook goed voor raadsleden

Europese regels ook goed voor raadsleden

Europa is voor veel raadsleden een onderwerp dat ver weg is, of dat helemaal niet op het vizier van raadsleden staat. Verstandig is dat volgens de Utrechtse hoogleraar politicologie Hans Vollaard niet. “Je kunt als raadslid veel meer voordeel halen uit Europese regels, met name subsidieregels”.

Een voorbeeld is bijvoorbeeld luchtkwaliteit in de gemeente. Wanneer de raad maatregelen wil treffen om er voor te zorgen dat er minder luchtvervuilend verkeer is, is het ook verstandig om te bekijken of te laten onderzoeken wat Europa aan steun heeft te bieden. Volgens Vollaard is het een misverstand te denken dat Europese subsidies gaten in de eigen gemeentelijke begroting slaan. “Subsidies zijn juist een middel om de eigen en Europese beleidsdoelen te realiseren”.

Kleine gemeenten

Het aanvragen van Europese subsidies kost wel tijd. Zeker voor kleine gemeenten is dat lastig omdat die niet zoveel ambtenaren hebben. Hoe gemeenten toch hun eigen doelen kunnen realiseren met Europese steun is te lezen in het rapport dat de Universiteit van Utrecht heeft geschreven voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en voor het Huis van de Nederlandse Provincies in Brussel.

Meer informatie

Wie het rapport van Hans Vollaard van de Universiteit van Utrecht wil lezen, klik hier.