Extra masterclasses voor raadsleden op de Summer School

Extra masterclasses voor raadsleden op de Summer School

Over twee weken is het zover: de Summer School Democratie! Op donderdag 29 augustus kunt u in Nijmegen volop aan de slag met inspirerende colleges, workshops en masterclasses rondom het thema democratie. Naast de eerder bekendgemaakte workshops is het aanbod specifiek voor raadsleden nog veel breder. 

De Summer School Democratie is een gezamenlijk initatief van vele partijen in het lokale en decentrale bestuur en vindt 29 augustus voor het eerst plaats. Hieronder vindt u drie workshops die speciaal voor raadsleden interessant zijn.

Speechwriting: Een verhaal met impact maken

13.00-13.45

Waarom pikken media die ene toespraak nou wel op en die andere niet? En waarom krijgt die bestuurder zo veel positieve reacties op zijn speech en zijn de reacties op die andere toespraak lauw? Ben je ook op zoek naar het geheim van een redevoering met impact? Kom dan naar het hoorcollege van speechschrijver Suzanne Levy. Zij schreef toespraken voor onder anderen burgemeester Eberhard van der Laan (Amsterdam), Kamervoorzitter Khadija Arib en diverse ministers en staatssecretarissen, onder wie Jet Bussemaker.

In haar college bespreekt ze winnende elementen van een ijzersterke toespraak. Bijvoorbeeld hoe je zo’n verhaal opbouwt, hoe je een kernachtige boodschap overbrengt via verbeelding en emoties, en hoe je met een persoonlijk verhaal een brug slaat naar je publiek. En: hoe je tot een vruchtbare samenwerking komt tussen speechschrijver en spreker. Een aanrader voor iedereen die met speechschrijvers werkt (ambtsdragers én ambtenaren) of zelf toespraken schrijft (bijvoorbeeld als speechwriter of raadslid).

Een jaar later: Harder, Stronger, Faster, Better

14.00-14.45

Het eerste jaar van de raadsperiode 2018 - 2022 is afgerond, hoe is het je bevallen? Tijdens dit werkcollege ga je op onderzoek naar je eigen tijdsinvestering en -planning, reflectiemomenten en ontwikkelmogelijkheden. En hoe ervaren andere raadsleden en wethouders dit? Democratie in Actie brengt je samen met het Netwerk Politieke Opleiders NL een interactieve bijeenkomst waarin je actief stilstaat en vooruit kijkt, durf jij het aan?

Leerdoelen:

  • Je hebt je tijdsinvestering inzichtelijk
  • Je weet waarom reflectie belangrijk is en hoe je dit kunt regelen
  • Je weet welke mogelijkheden er zijn om door te groeien en hoe je dit in actie omzet

Topografie van de Lokale Democratie

14.00-14.45 & 15.00-15.45

In dit werkcollege ga je op weg als ontdekkingsreiziger in de lokale democratie. Aan de hand van de imaginaire Atlas van de lokale democratie (van de maker van de Atlas van de Belevingswereld) gaan we in gesprek over de huidige stand van lokale democratie en ontwikkelingen die we verwachten. Bereik je het bestuur vanuit het Engagement gebergte? Of verdwaal je in de woestijn van Technocratie of verdrink je in de Zee van Onbehagen? De Atlas van de lokale democratie ontsluit inzichten over de lokale democratie op een onorthodoxe manier. Welk scenario zie jij? Dempen we zeeën en slaan we bruggen? Of drijven de gebieden onafwendbaar uit elkaar?

Inschrijven

Wilt u hierbij aanwezig zijn? Meld u dan aan via de website van de Summer School Democratie.