Extra telefoonnummer voor meldingen agressie, bedreigingen en intimidatie

Extra telefoonnummer voor meldingen agressie, bedreigingen en intimidatie

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden heeft een speciaal extra telefoonnummer voor meldingen over agressie, bedreigingen en intimidatie. Het telefoonnummer (070-373 8314) is in het leven geroepen vanuit het Netwerk Weerbaar Bestuur om raadsleden een vertrouwelijk meldpunt voor dit soort kwesties te bieden.

Ruim een week geleden meldde de Gelderlander dat een derde van alle Gelderse raadsleden is bedreigd of met agressie heeft te maken. Hiermee scoort Gelderland hoger dan het landelijk gemiddelde gemeten in 2018 door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze kwamen uit op een percentage van 28 procent van alle raadsleden. Recente voorbeelden uit Gelderland zijn een raadslid uit Nijmegen die achterna werd gezeten door een boze burger met een stuk hout en een raadslid uit Zevenaar die een vuurwerkbom in zijn tuin gegooid kreeg.

Naar aanleiding van het onderzoek is ons bestuurslid Sjir Hanssen uit Rheden geïnterviewd. Hij geeft hierin aan dat het hem niet verbaasd dat het cijfer hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. Er wordt meer over gesproken waardoor raadsleden zich makkelijker durven uit te spreken over deze kwesties. Daarnaast gaat de verharding van de maatschappij maar door. Ook de verharding van het politieke debat speelt hierin volgens Hanssen mee.

Verder volgt uit het onderzoek dat slechts zeven procent van de bedreigde raadsleden aangifte doet bij de politie. Veelal wordt het intern of met de burgemeester besproken, maar verdere stappen ontbreken vaak. Hanssen benadrukt dat er ook altijd aangifte van bedreiging moet worden gedaan.

Meldpunt agressie, bedreigingen en intimidatie

  • Het meldpunt is te bereiken via 070-3738314.
  • Gerhard Brunsveld is vanuit de vereniging vertrouwenspersoon voor deze kwesties.
  • Het telefoonnummer is ook buiten kantoortijden bereikbaar.