Forse vernieuwing gemeenteraad

Forse vernieuwing gemeenteraad

De 380 nieuwe gemeenteraden die vandaag worden geinstalleerd, zijn fors vernieuwd. In de grote gemeenten bestaat de nieuwe raad zeker voor de helft uit nieuwe raadsleden. Uitschieter is Amsterdam waar 33 nieuwe raadsleden aantreden op een totaal van 45 raadsleden.

Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden dat vandaag is gepresenteerd. Van de andere tien grootste gemeenten scoort Tilburg ook een hoog aantal nieuwe raadsleden. Tweederde van de Tilburgse raadsleden die vanavond worden beedigd zijn nieuw: 29 van de 45 raadsleden.

Het lijkt er dus op dat gemeenteraden veel kennis en ervaring verliezen. In Groningen bijvoorbeeld waar 21 nieuwe raadsleden aantreden, zijn er nog maar 12 raadsleden over die vier jaar geleden zijn aangetreden. En van de 45 Groningse raadsleden zijn er slechts 4 die kunnen bogen op acht jaar raadservaring.

Het enorme verloop van raadsleden beperkt zich niet tot de grootste steden. Ook kleinere gemeenten worden geconfronteerd met een forse doorstroom van gemeenteraadsleden. In het Groningse Pekela zijn 8 van de 15 raadsleden nieuw. In Beuningen 9 van de 21 en in Bergen 13 van de 23. ‘Alle cijfers zijn nog niet bekend, maar je mag niet uitsluiten dat landelijk de helft van de 8400 raadsleden die in 380 gemeenten zijn gekozen, nieuw is’, zegt Henk Bouwmans, communicatiemedewerker van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden die vanmorgen een toelichting gaf bij BNR Radio op de vernieuwing van de gemeenteraden.  

Geen bezuinigingen op eigen raadsbudget

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden is het bijspijkeren van ontbrekende kennis niet de eerste zorg voor de nieuwe raadsleden en gemeenteraden. ‘Training en opleiding is nodig om te leren hoe en welke positie de gemeenteraad heeft. Daarnaast is het belangrijk wanneer nieuwe gemeenteraden vooral met gezond boerenverstand kritische vragen stellen aan de nieuwe colleges. Verstandig is ook wanneer de nieuwe gemeenteraad zorgt voor voldoende hulpmiddelen en hulptroepen.'

'Als men slim is, gaat het om drie punten: geen bezuinigingen in de coalitiebesprekingen accepteren op de eigen raadsgriffie. Ook geen bezuinigingen aanvaarden op het trainings- en opleidingsbudget voor de raad. Ten derde ook geen bezuinigingen op de Rekenkamer toestaan. De Rekenkamer kan veel controlewerk uitvoeren voor de gemeenteraad.' 

Nieuwe raadsleden in 10 grootste gemeenten

De cijfers van het aantal nieuwe raadsleden in de gemeenteraden van de tien grootste gemeenten:

  • Amsterdam - 33 nieuwe raadsleden op 45
  • Rotterdam - 26 van de 45
  • Den Haag - 26 van de 45
  • Utrecht - 23 van de 45
  • Eindhoven - 24 van de 45
  • Tilburg - 29 van de 45
  • Groningen - 21 van de 39
  • Almere - 20 van de 39
  • Breda - 17 van de 39
  • Nijmegen - 17 van de 39