Gemeenteraad brengt griffier niet in positie

Gemeenteraad brengt griffier niet in positie

De gemeenteraad brengt de griffier niet in positie om op voet van gelijkwaardigheid het gesprek te voeren met de burgemeester en de gemeentesecretaris. De Almeerse griffier Jan Dirk Pruim zei dit woensdag tijdens het paneldebat over het samen werken aan de lokale democratie. Volgens Pruim investeert het gros van de gemeenteraden niet in de beste ambtenaren voor de griffie. De raad doet zichzelf, en daarmee ook de inwoners, te kort.

Volgens Mark den Boer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, moeten gemeenteraden meer investeren in de griffie. Extra investeren in de griffie kan het werk van de gemeenteraad effectiever maken. Het doel van meer investeren in de griffier is volgens de voorzitter dat raadsleden minder tijd kwijt zijn aan het lezen van stukken en meer het dorp of de stad in kunnen voor het contact met de inwoners.

Burgerbesluitvorming

Inwoners die meer en meer deelnemen aan de besluitvorming vormen een verrijking voor de gemeenteraad. Bert Blase, burgemeester van Heerhugowaard, zei dat woensdag tijdens hetzelfde paneldebat over het samen werken aan de lokale democratie. Volgens Mark den Boer is er geen reden voor de gemeenteraad om zichzelf in de positie van slachtoffer te manoeuvreren. “De raad is er zelf bij”, aldus Mark den Boer.

Congres

Het congres samen werken aan de lokale democratie is woensdag gehouden door Notubiz, kennispartner van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en trok vooral griffiers naar Rotterdam die de dag gebruikten om de nieuwste ontwikkelingen en trends op het gebied van de lokale democratie te vernemen. Notubiz verzorgt de verslaglegging van gemeenteraadsvergaderingen en biedt ook de gelegenheid via het Politiek Portaal om inzicht te krijgen in het stemgedrag van raadsleden.